Albert Einstein: Excelentní mozek, který selhával v soukromí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Albert Einstein: Excelentní mozek, který selhával v soukromí

Fenomenální fyzik Albert Einstein - podle svědectví sobecký, vědě sloužící excentrik s minimálním citovým vybavením. Podle hvězdopravců za to může rozpoložení planet při jeho narození. Podle psychologů konfliktní vztah s dominantn
Fenomenální fyzik Albert Einstein - podle svědectví sobecký, vědě sloužící excentrik s minimálním citovým vybavením. Podle hvězdopravců za to může rozpoložení planet při jeho narození. Podle psychologů konfliktní vztah s dominantn

PRAHA – Nositele Nobelovy ceny, geniálního fyzika Alberta Einsteina (†76) jistě kdekdo zná a právem obdivuje! Ale ne každý tuší, že tenhle velikán s vysoce nadprůměrným IQ byl se sociální a emoční inteligencí dost na štíru…


„Když jsem měl dvacet, myslel jsem na lásku. Pak už jsem miloval jen myšlení.“

Stačí nahlédnout do Einsteinových memoárů a seznámit se s jeho soukromým životem - chováním otce a manžela! Příběh, který zažil se svou láskou ze studií, výjimečnou matematičkou a pozdější manželkou, Srbkou Milevou Maričovou, je dost výmluvný. O téměř čtyři roky straší Mileva s Einsteinem ještě v době studií otěhotněla a on ji pod tlakem rodičů donutil, aby jejich dceru Lieserl dala k adopci. Stalo se, i když těhotenstvím zdrcená Mileva od Alberta odešla. Nechtěla s tak nesvědomitým mužem nic mít, chtěla se věnovat vědě. Ale první a poslední milostný Einsteinův dopis ji přesvědčil, aby se vrátila. Následovala civilní svatba a jeho zářná kariéra fyzika, s níž mu inkognito pomáhala. Ona se starala o domácnost, jejich syny a příštipkařila vědě. On se uzavíral do sebe. Krize vyvrcholila při pobytu v Praze, o němž si Einstein, který měl pracovnu do zahrady ústavu pro duševně choré, mimo jiné poznamenal: „Ti náměsíční lidé, které tu vidím, se mi hodně podobají. Jen se nezajímají o kvantovou teorii jako já.“

Zanedlouho, po odjezdu z Prahy, přesídlil Einstein ze Švýcarska do Berlína. Rodina zůstala v Curychu. Ale byla věčně bez prostředků - peníze od Einsteina přicházely jen sporadicky. Mileva byla odkázaná na přátelskou výpomoc. A několikrát Einsteina prosila, aby se vrátil. On to odmítnul, i když věděl, že prodělala infarkt a protlouká se s dětmi, jak se dá. „Rozchod s tebou je pro mě otázkou přežití. A protože to děti nemohou pochopit, bude lepší, když je neuvidím,“ napsal manželce Albert, který se hned po rozvodu oženil se svou sestřenicí, Elsou Löventhalovou. Kliknutím zvětšeteA pár let nato, když dostal Nobelovou cenu, poslal všechnu finanční odměnu za ni Milevě. Byla to snad náplast za křivdu od manžela, nebo snad gesto od muže, jemuž v počátku kariéry tiše vědecky pomáhala? Těžko říct... Mileva za peníze koupila tři rodinné domy a dva z nich poté prodala, protože potřebovala finance pro mladšího syna Eduarda Einsteina – výjimečně inteligentní, nepřirozeně vnímavé dítě s fenomenální pamětí, u kterého se v dospívání přehoupla genialita v duševní poruchu. Eduard začal být nebezpečný sobě i jiným. Matka ho musela umístit do draze placeného ústavu. A sklíčený otec čím dál víc vehementněji bojoval za mír planety Země. Se svým soukromím, v případě první i druhé ženy, si ale poradit neuměl. Praktický život mu byl vzdálený, jeho schopnost partnerské komunikace zase mizivá.

Otázkou je, jaké by to bylo, kdyby měl Einstein s fenomenálním IQ 170 stejně bodů i v případě sociální a emoční inteligence?! Možná by tuhle třaskavou kombinaci nepřežil! Anebo by skončil v blázinci jako jeho syn. Jde přece o rovnováhu – ne nadarmo se lidově říká, že pánbůh někde přidá a jinde zase ubere...

Je tedy vůbec možné závidět géniům? A jak snadné je s nimi žít? Geniální Albert Einstein, který existenci vtěsnal do rovnice E = mc², si s tímhle rébusem poradit neuměl. Na jednu stranu prohlašoval: „Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to.“ A zároveň se obdivoval všem, co umí žít v harmonickém manželství. „Já na tomto poli dvakrát neslavně selhal,“ přiznával.

Albert Einstein (†76), teoretický fyzik

> Narodil se: 14. března 1879 v německém Ulmu.
> Největší úspěchy: Speciální teorie relativity, myšlenka kvantování elektromagnetického pole a vysvětlení fotoefektu, vysvětlení Brownova pohybu a obecná teorie relativity, která do teď nejlépe popisuje vesmír ve velkých měřítcích.
> Slavná rovnice: E = mc²: Energie hmoty je rovna její hmotnosti vynásobené čtvercem rychlosti světla. Einstein považoval tuto rovnici za vrcholně důležitou, protože ukazovala, že těžké částice mají kromě kinetické a potenciální energie ještě zbytkovou energii.
> Nobelova cena: Dostal ji v roce 1921 za fyziku. A to díky vysvětlení fotoefektu a zásluhy o teoretickou fyziku.
> Praha: V letech 1911 až 1912 byl profesorem na pražské univerzitě. Právě během pobytu u nás měl mít poměr i s jednou Češkou.
> Úmrtí: Zemřel v nemocnici 18. dubna 1955 v americkém Princetonu, kam v 30. letech minulého století kvůli režimu Adolfa Hitlera uprchl. Kremace jeho těla proběhla ještě ten samý den v Trentonu v New Jersey. Popel pak rozptýlili na utajeném místě.
> Mozek: Jeho jedna část Einsteinovi chyběla a kvůli její kompenzaci byl fyzikův temenní lalok o 15% větší, než obyčejně bývá. Právě tato oblast mozku je zodpovědná za matematické myšlení, vizuálně prostorové vnímání a představy pohybu.

Géniové doby

Carl Friedrich Gauss (†77)

Kliknutím zvětšeteNěmeckého matematika a fyzika často označují za člověka s nejvyšším IQ v historii. Jedná se samozřejmě pouze o dohady, protože jeho inteligenci nikdo nikdy nezměřil. Je ovšem pravděpodobné, že Gaussovo IQ bylo nejspíš hodně přes 180. Možná dokonce překročil magickou hranici 200! Údajně uměl dříve počítat než mluvit. Věnoval se matematice, geometrii, statistice, pravděpodobnosti, fyzice a několika dalším příbuzným oborům. Je autorem několika matematických zákonů, jejichž pravdivost byli vědci schopni ověřit až ve dvacátém století nejmodernější technikou!

Jim Morrison (†27)

Kliknutím zvětšeteJames Douglas Morrison je typickým příkladem génia, který svou vysokou inteligenci neunesl. Zakladateli a zpěvákovi rockové skupiny The Doors v mládí při IQ testech naměřili 145, podle některých pramenů dokonce kolem 160. Byl neuvěřitelně umělecky nadaným a všestranným člověkem, současně se velmi dobře orientoval například ve filozofii. Zároveň se ale jednalo o nesmírně složitou a nevyzpytatelnou osobnost. Morrison se nebyl schopný se svojí výjimečností vyrovnat. Alkohol a drogy nakonec jeho život krátce před 28. narozeninami ukončily.

Georgia Brown (3)

Kliknutím zvětšeteBritská holčička se v pěti měsících začala plazit, v devíti už chodila. Ještě ani nedosáhla na kliku u dveří, a už uměla počítat do deseti, rozpoznávat barvy a dokonce se naučila i pár slůvek francouzsky. Jen tak z legrace ji proto dvouletou holčičku vzali na IQ testy. A jaký šok – maličké Georgii naměřili IQ 152!
Ve svém věku je suverénně nejmladší členkou Mensy (jde o spolek nejinteligentnějších lidí světa s IQ 130 a více).

Žijící osobnosti s nejvyšším IQ

1. Stephen Hawking - IQ 192 (Británie, astrofyzik)
2. Garry Kasparov - IQ 191 (Rusko, šachista)
3. Philip Emeagwali - IQ 190 (Nigérie, matematik)
4. Boby Fischer - IQ 188 (USA, šachista)
********
12. Bill Gates – IQ 165 (USA, podnikatel)
15. Dolph Lundgren – IQ 160 (Švédsko, herec)
17. Sharon Stone – IQ 155 (USA, herečka)
18. Madonna – IQ 145 (USA, zpěvačka)
25. Arnold Schwarzenegger – IQ 135 (USA, herec a politik)


Autor: FRANTIŠKA ČÍŽKOVÁ, LUBOŠ PROCHÁZKA
Foto – profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.