Legendární Nemocnice na kraji města slaví: Štrosmajer se zrodil před 40 lety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Legendární Nemocnice na kraji města slaví: Štrosmajer se zrodil před 40 lety

Dr. Štrosmajer Miloš Kopecký a doktorka Čeňková alias Eliška Balzerová v seriálu Nemocnice na kraji města.
Dr. Štrosmajer Miloš Kopecký a doktorka Čeňková alias Eliška Balzerová v seriálu Nemocnice na kraji města. (Foto: Archiv Blesku)

»Dobrý večer, tady Sova« ozvalo se před čtyřiceti lety poprvé na obrazovkách. Československá televize odvysílala 5. listopadu 1978 první díl Nemocnici na kraji města. 

Původní série měla třináct dílů. Úspěch seriálu nejen u nás, ale hlavně v Německu, si vynutil natočení dalších sedm dílů odvysílaných v roce 1981. „Já těm postavám rozdám karty, určím jim charakter a oni si pak dělají, co chtějí. I já se tomu pak divím. A taky herci si to dělají po svém,“ vzpomínal na »Nemocnici« scenárista Jaroslav Dietl (†56).

Noblesní primář Sova, sarkastický doktor Štrosmajer, neschopný Cvach a mlčenlivá sestra Ina se od té doby vrátili už mnohokrát. A vždycky úspěšně. Znovuuvedení seriálu v České televizi v roce 2015 sledovalo v průměru 625 000 diváků nad 15 let. Byl to druhý nejlepší výsledek večera.

Emigrant Chudík
Pro herce Ladislava Chudíka (†91) představovala role primáře Sovy návrat na výsluní. V srpnu roku 1968 se svou první ženou emigroval do Rakouska, a když se po čtyřech měsících vrátil, režiséři se ho báli obsazovat. „Mám na sobě cejch navrátivšího se emigranta. Nejsem dost dobrý jedněm ani druhým,“ napsal si do deníku. Komunisté ho dali na index, že si dlouho neškrtl a ostatní přemýšleli, co musel slíbit režimu za beztrestnost. Primáře Sovu měl ale původně hrát Karel Höger (†67). Ten však v průběhu natáčení zemřel.


Nové osudy
Pokračování seriálu pod názvem Nemocnice na kraji města po dvaceti letech v roce 2004 natočil režisér Hynek Bočan (80). První díl v České televizi viděly na čtyři miliony lidí. Vyšší sledovanost měl v předchozích letech jen film Kolja, poslední třetina finálového utkání v hokeji v Naganu a televizní přenos po návratu hokejistů z Japonska. Další pokračování seriálu se stala Nemocnice na kraji města – nové osudy. Scénář napsala Lucie Konášová (49) a režie se ujal Viktor Polesný (70). Úvodní díl nové řady vidělo v září 2008 1,5 milionu diváků.

Víte že...
...postava sestry Iny se jmenovala Jiřina? V celém seriálu ji ale plným jménem osloví jen jednou, a to její tatínek.

Nejslavnější hlášky
Dr. Štrosmajer na adresu sestry Huňkové: „Kdyby hloupost nadnášela, tak vy se tady budete vznášet jako holubička.“

Dr. Štrosmajer k paní zelinářové Dobiášové, která dělala problémy za údajně zpackanou operaci manžela:
„Vy krááááááááááááávo nebeská!!!!“

Dr. Štrosmajer o nemožném lékaři Peterkovi:
„Přes hubu a vyhodit!“

Topič k dr. Fastové v Týništi
„Po mně se teda ňáká vysloužilá jezinka vozit nebude, po mně teda ne!“


Mánie lékařských seriálů
Nemocnice na kraji města byla prvním československým seriálem z prostředí nemocnice. A odstartovala mánii po seriálech s lékaři v hlavní roli. V roce 1984 přišla Sanitka. V současnosti Nova produkuje seriál Ordinace v růžové zahradě se sledovaností okolo dvou milionů diváků, Prima má Modrý kód, který sleduje okolo 800 tisíc diváků. ČT vysílá seriál Doktor Martin, který sleduje okolo milionu diváků.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.