Velká mapa strachu - Víme, co vám hrozí na dovolené | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Velká mapa strachu - Víme, co vám hrozí na dovolené

PRAHA – Svět se třese strachy! Po teroristických útocích či jejich hrozbách na Německo (minulý týden se tu rozjela velká bezpečnostní opatření), na Velkou Británii, španělský ostrov Ibiza nebo Jemen (v pondělí tu zahynuli španělští turisté) hrozí, že prázdniny budou zalité krví. Nebezpečí se přitom nevyhýbá ani českým turistům, kteří třeba právě ve Španělsku tráví dovolenou ve velkém.

 

Nemine rok, aby na známá světová letoviska nedopadly smrtící útoky teroristů. Nejinak tomu bude zřejmě i letos. Obavy z teroristických útoků zvýšily události posledních dnů, kdyby byly nalezeny bomby v Londýně a na letišti ve skotském Glasgow. Nejstrašnější teroristická síť světa AlKáida navíc hrozí obrovským množstvím teroristických útoků po celém světě. Existuje tedy ještě místo, kde se dá prožít klidná dovolená? Odpověď je děsivá: Není! Aha! pro vás připravilo seznam zemí, kam Češi rádi jezdí a ve kterých jim hrozí nebezpečí.

  • Velké Británie - 80 tisíc Čechů ročně
    Británie žije už několik dní ve strachu z útoku. Je vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení. Policie už objevila dvě bomby v Londýně a v Glasgow. Scotland Yard a tajná služba MI5 předpokládají, že více než dva tisíce muslimských radikálů sídlících v Británii připravuje útoky. Nejčastěji hrozí útok ve velký městech, především na letištích a nádražích.
  • Německo - 55 tisíc Čechů ročně
    Al-Káida hrozí útoky na některá velká německá města. Ohroženy jsou letiště a nákupní centra.
  • Francie - 122 tisíc Čechů ročně
    Včera baskičtí separatisté provedli bombový útok ve francouzském Baskicku a zničili dva domy.
  • Španělsko - 600 tisíc Čechů ročně
    Za rizikové oblasti je považováno Baskicko a Madrid. Bombové útoky tady v minulosti provedli teroristé z organizace ETA i fanatičtí islamisté. Nejkrvavější útok se stal v roce 2004 v Madridu, kde explodovaly tři bomby v přeplněných vlacích a zabily 199 lidí. Útok měla na svědomí nejspíše AlKáida. Nedávno někdo hrozil bombou na letišti na španělském ostrově Ibiza.
  • Egypt - 229 tisíc Čechů ročně
    Oblíbeným cílem teroristů jsou rušná rekreační střediska a historické památky. Řádí tu řada teroristických skupin islámských radikálů. Mezi nejnebezpečnější patří brigáda Abdulláha Azzama napojená na AlKaidu. Má na svědomí nejkrvavější útok v Egyptě v roce 2005, kdy bylo zabito 88 lidí. V Egyptě také hrozí smrtelné dopravní nehody.
  • Chorvatsko - 732 tisíc Čechů ročně
    Je rozhodně nejklidnějším místem pro dovolenou. Jediné nebezpečí, které vám hrozí, jsou nenechavé prsty kapsářů, a pokud si nedáte pozor, vezmou vás na hůl i v restauraci.
  • Srí Lanka - 1000 Čechů ročně
    Tamilští tygři – separatistická organizace bojující za hinduistický stát na severu země. Konfl ikty mezi nimi a srílanskou vládou začaly v roce 1983. Na svědomí mají téměř 70 tisíc mrtvých.
  • Turecko - 115 tisíc Čechů ročně
    V roce 2006 teroristé zaútočili na letoviska Antalya, Marmaris a na Istanbul. Při útoku zemřeli tři lidé a několik desítek jich bylo zraněno. Tureckem také letos cloumá vnitropolitická krize a armáda několikrát hrozila vojenským zásahem.
  • Thajsko - 3000 Čechů ročně
    Atentáty jsou nejčastější na jihu země, kde dochází ke střetům mezi islamisty a buddhisty. Za poslední tři roky si zde útoky vyžádaly na dva tisíce obětí.
  • Bali (Indonésie) - 500 Čechů ročně
    Nejoblíbenější indonéský ostrov, přezdívaný Ostrov bohů, se stal už dvakrát cílem útoku teroristů. V říjnu 2002 tady zahynulo 202 lidí, o tři roky později dvacet. Za útoky stála militantní islámská skupina Jemaah Islamiyah.

Na co si dát při cestách pozor

■ Bezpečnější jsou menší hotely. Čím větší hotel, tím větší počet potenciálních obětí útoku – a na to teroristé sázejí.
■ Více nebezpečná jsou místa, kde se vyskytuje velké množství lidí tržiště, obrovské komplexy plné hotelů, obchodů apod. Pokud to jde, vyhněte se jim.
■ Turista by se měl před cestou důkladně informovat o politické situaci v zemi, do které cestuje.
■ V zemích, jako jsou např. Egypt, Tunisko, Turecko či Maroko se doporučuje respektovat oblečení a zvyky místních lidí. Neprovokovat nahotou, zakrýt ramena, kolena, žádné hluboké dekolty či holé břicho.
■ V arabských zemích by se turisté neměli lidem dívat do očí, místní to mohou považovat za agresivitu. Lépe je nemluvit hlasitě, rodná řeč každého prozradí.

4.7.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.