Únos v zoo: Shinda chce mít malé! Ukradla Kijivu mládě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Únos v zoo: Shinda chce mít malé! Ukradla Kijivu mládě!

Malá gorilka u mámy Kijivu. Shinda zatím jen zvědavě přihlíží.
Malá gorilka u mámy Kijivu. Shinda zatím jen zvědavě přihlíží.  (AFP a www.rozhlas.cz/odhaleni)

PRAHA – V gorilí rodině v pražské zoo se strhla pořádná mela. Shinda ukradla Kijivu její novorozeně. Pudy byly tentokráte silnější. Shinda stále nemůže zabřeznout a jako by už chtěla mít vlastní mládě, odnesla si malou gorilku k sobě. Nápravu zjednal až rozčilený samec Richard, který začal rozdávat pohlavky.

Až do teď nedala Kijivu svého druhého potomka z ruky. Stále ho nosí přitisknutého k břichu, vydatně ho kojí a pravidelně omývá. Shinda miminko od jeho narození jen zvědavě okukovala.

A pak to přišlo! Shinda bez diskuzí po mrňouskovi sáhla a byl její, ani nepípnul. Mámu Kijivu únos doslova vykolejil. Nešťastná stále chodila za umíněnou Shindou a držela se za uši, což je u ní typický projev velkého stresu a nervozity. S ubíhajícími minutami, kdy teta mládě stále nevracela, rostlo napětí v celém pavilonu.

Až po dvaceti minutách zasáhl samec Richard! Prudce se rozběhl proti Shindě, ale nedopatřením praštil Kijivu, která seděla hned vedle. Už tak zoufalou samici trefil do zad. „Jak už byl rozmáchnutý, trefil ji zřejmě omylem. Možná na poslední chvíli uhnul kvůli mláděti. V každém případě byl rozzlobený hlavně na Shindu,“ řekl Aha! vrchní ošetřovatel goril Marek Ždánský. Shinda to dobře pochopila a kojence raději vrátila zpět jeho matce.

„Počítám s tím, že to teď bude dělat. U Moji to bylo podobné, ale té už byly dva měsíce. Tohle mládě si bude asi půjčovat častěji než Moju a než jsme si uměli představit. Důležité je, aby ho vždy po chvíli vrátila, protože malé potřebuje pravidelně kojit a delší pobyt bez mámy by pro něj byl špatný. Navíc by mohla vzrůst mezi samicemi agrese,“ objasnil Ždánský.

Zatímco Kamba, která nedávno porodila mrtvé mládě, malou gorilku přehlíží, touha Shindy po miminku je opravdu velká. Proto se ošetřovatelé rozhodli Shindu do tří měsíců uspat a udělat vyšetření, která by zjistila, co jí brání v početí vlastního potomka a jak jí lze pomoci.

Šance čeká i na Messy

Během několika měsíců by se gorilí rodina v pražské zoo měla rozrůst o další samici Messy. Do Prahy ji zapůjčí zoo ve Dvoře Králové. Dostane tak šanci stát se po boku Richarda také matkou. „Ještě před jejím příchodem vyšetříme Shindu, abychom pak nenarušovali včlenění Messy do skupiny. Vyřešit se to musí nejdéle do konce roku. Do té doby k nám buď Messy přijde, nebo definitivně ne. Máli mít vlastní mládě, potřebuje totiž od Kijivu okoukat, jak se o něj pečuje,“ řekl ošetřovatel Marek Ždánský.

Novou šanci chtějí dát chovatelé znovu i Kambě (35), která v dubnu porodila mrtvé mládě. Messy je stejně stará jako Kamba a potkal ji podobný osud. Obě jsou jedny z posledních goril odchycených v přírodě a v zajetí byly vždy s neplodnými samci. Díky svému původu nemají v zoologických zahradách příbuzné, a tak by jejich mláďata měla velký význam pro další chov goril.

Samec, nebo samička? Poznají to z hovínka...

Ošetřovatelům se podařilo získat trus malé gorilky, která se v Praze narodila gorile Kijivu. Vzorky poslali na analýzu DNA, která určí pohlaví vzácného přírůstku.

Výsledky by měla zoo dostat nejdéle do měsíce. Získat trus mláděte bylo složité, protože až dosud kadilo mámě do kožichu. „Tři dny jsme ho sledovali a nakonec jsme trus už mohli sebrat ze země. Do laboratoře jsme poslali tři různé vzorky, každý z jiného dne. Abychom získali v pohlaví jistotu, pošleme další vzorky na rozbor i do jiné nezávislé laboratoře,“ objasnil ošetřovatel Marek Ždánský. Už brzy se tak dozvíme, zda má Moja (2,5) bráchu, nebo sestřičku. Jakmile bude pohlaví mláděte známo, začne zoo vybírat jméno a organizovat křtiny.

9.6.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.