Tajemství Borise Rösnera (†55): Počat i narozen v divadle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tajemství Borise Rösnera (†55): Počat i narozen v divadle!

Boris Rösner byl velmi charismatický herec.
Boris Rösner byl velmi charismatický herec. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ČT, ar:a)

Před necelými deseti lety podlehl rakovině plic. Málokdo tuší, že Boris Rösner (†55), který představoval sňatkového podvodníka v právě reprízovaných Četnických humoreskách, byl pro herectví stvořen. V divadle byl totiž nejen počat, ale dokonce se tam i narodil!

Jeho rodiči byli herečka Jarmila Horská (†53), rozená Hrdá, a dirigent a režisér Mirko Čech (†49), vlastním jménem Rösner. „Tatínek byl velmi aktivní pán. On byl tenkrát šéfrežisér opery a operety v Opavě, moje maminka tam byla mladá tanečnice, než začala zpívat a hrát činohru,“ vzpomínal Boris na jejich seznámení.


Během přestávky operety Vinobraní prý pan šéf zaťukal na dámskou šatnu baletek. „Kývnul prstem na tu vysokou, krásnou, štíhlou, prsatou, tmavovlasou, což byla moje maminka, a řekl jí slečno Hrdá, pojďte sem... A údajně se stalo, že se jí hned zmocnil! Já to rád šířím, protože je obdivuhodný být počat uprostřed představení,“ vyprávěl herec na besedách a posluchači řvali smíchy. Borisova maminka ještě do posledních dní svého těhotenství hrála. „Přibližně tak týden před termínem si odskočila porodit. A po dvou nebo třech dnech mě přinesla do divadla, položila do rekvizitářského koše a zkoušela dál. Proto říkám, že jsem se narodil na prknech, která znamenají svět,“ prozradil Rösner kdysi tajemství svého hereckého předurčení.

Zabila ho rodová kletba?
Herec tvrdil, že jeho rod před 300 lety postihla kletba, podle níž nesmí žádný z Rösnerů žít déle než 55 let. „Můj otec zemřel v devětačtyřiceti, to mně bylo čtrnáct, a matka ve třiapadesáti. A tak si říkám, že musím přežít tu třiapadesátku a bude to dobrý,“ říkával. Boris Rösner zemřel na rakovinu plic 31. května 2006. Bylo mu přesně 55 let.



Přečtěte si
ararat
5. 3. 2016 • 20:18

Marfušo, závidíš co tebe nikdo nechce

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.