Unikátní operace v Česku - Dušan Matras (27): Rozřízli mu čelist a vyndali obratel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní operace v Česku - Dušan Matras (27): Rozřízli mu čelist a vyndali obratel

Dušan na sále před operací. Lékař má naznačeno, kudy povede řez.
Dušan na sále před operací. Lékař má naznačeno, kudy povede řez. (Aha! – Petr Novotný a archiv FN Motol)

PRAHA – Poprvé na světě provedli doktoři z pražské Fakultní nemocnice Motol pod vedením docenta Jana Štulíka unikátní operaci. Dušanovi Matrasovi (27) ze Zlína odstranili celý druhý krční obratel, ve kterém měl zhoubnou metastázu! „Výkon, který jsme provedli, nebyl prozatím popsán v žádné odborné literatuře,“ říká docent Štulík.

První na světě

V roce 2001 Dušan onemocněl rakovinou štítné žlázy. Tu mu lékaři vyoperovali na ušním-nosním-krčním a všechno bylo v pořádku. Jenže loni na podzim výsledky testů, které musel pravidelně podstupovat, naznačily návrat nemoci.

„Zjistilo se, že má metastázu pouze v jednom místě, ale naneštěstí v nejsložitější oblasti páteře, ve druhém krčním obratli,“ vysvětluje přednosta Spondylochirurgického oddělení docent Štulík.

Lékaři se rozhodovali co dál. „Výhodné tehdy bylo odstranit celý druhý krční obratel. Kdyby byly někde v těle, např. v plicích či játrech další metastázy, do operace bychom se nepouštěli. Nevystavovali bychom pacienta obrovskému riziku, které celkem jedenáctihodinová operace představuje,“ říká docent Štulík.

Protože šlo o jedinou metastázu u velmi mladého člověka, rozhodli se doktoři pro operaci. „Byli jsme v o to složitější situaci, že jsme zákrok nemohli nikde nastudovat. Byly dělané podobné zákroky, ale druhý krční obratel byl vždy odstraněn pouze částečně, protože skrz něj procházejí velké cévy. A ty jsou naprosto zásadní pro krevní zásobení mozku,“ uvádí docent Štulík s tím, že kolegové v zahraničí vždy jednu z důležitých cév »vyřadili« a to mělo za následek částečné poškození mozku pacienta.

Tým českých doktorů ale dokázal celý obratel odstranit bez poškození životně důležitých struktur v páteřním kanálu a zároveň zachoval Dušanovi hybnost hlavy. A co kdyby se neoperovalo? „Kdybychom se neodhodlali k tak radikálnímu operačnímu výkonu, měl by pacient naději na přežití několik let, ne-li pouhý rok. Nádor by utlačil míchu a pacient by ochrnul, nebo by se udusil,“ vysvětluje docent Štulík.

Kliknutím zvětšeteDolní čelist museli lékaři mezi předními zuby rozříznout. „Odstranili jsme celou přední část obratle a dali tam takovou klec, která je zaseknutá do prvního a opírá se o třetí obratel. A celou jsme ji obložili kostními štěpy odebranými z pánve pacienta,“ popsal docent Štulík.

Souhlasil se smrtí

„Před operací jsem podepsal souhlas, který obsahuje veškerá rizika, z nichž ani jedno nebylo přijatelné. Šlo o natolik zásadní věci, že… o tom se nedalo uvažovat. Operace pro mě byla jediná šance, jak se s nemocí poprat,“ říká Dušan Matras (27). Celou dobu ho nad vodou držela manželka a jeden a půlletý syn, kteří mohli být v nemocnici v nejtěžších chvílích s ním.

„Fyzicky i psychicky se cítím dobře. Je pro mě důležité, že se zákrok podařil a jsem schopný normálně žít,“ říká Dušan. „Po operaci nádoru štítné žlázy jsem doufal, že mám vyhráno. Zlom, kdy se nemoc objevila znovu, byl veliký a těžký. Nikdo mi neříkal, budeš žít tolik a tolik let, nebavil jsem se s nikým o budoucnosti. Lékaři mi říkali, musíme si říct, co teď vyřešit, abychom se o budoucnosti mohli bavit,“ vypráví Dušan, který ani dnes o všem, co prožil, ještě nemůže vyprávět bez toho, aby mu oči zalily slzy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.