Ve spánku můžete souložit i vraždit. Může za to… NÁMĚSÍČNOST Máte k ní sklony? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ve spánku můžete souložit i vraždit. Může za to… NÁMĚSÍČNOST Máte k ní sklony?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (: profimedia.cz, archiv)

Není to tak dávno, co jistý lékař popsal případ své pacientky, která utíkala ve spánku ze svého domu a na ulici divoce souložila s prvním chlapem, který se jí postavil do cesty.

Ráno tahle sexuchtivá ženština o svém prohřešku nic nevěděla a svědkům, kteří ji na milostných výpravách zahlédli, odmítala věřit. Teprve lékař odhalil, že žena trpí náměsíčností, a to, co se jí v tu chvíli zdálo, zkrátka považovala za součást reality a podle toho se i chovala. Ve světle tohoto případu vás možná trochu zaskočí, že náměsíčný je každý pátý člověk. Ve spánku přitom můžeme spáchat mnohem horší věci, třeba i zabít…

Proč jsme náměsíční? Je to tím, že celou noc mozek střídá období bezesného spánku se sněním. Náměsíčník je vlastně zachycen v matoucím přechodném stavu – napůl spí, napůl bdí, což je způsobeno malou závadou ve spícím mozku. Psychologové tvrdí, že náměsíčný člověk se skutečně může procházet po okapu nebo střeše, odcházet z bytu a za několik minut se vrátit, dokonce si prý může rozsvítit a začít číst knížku. Jsou známy i případy žen, které začaly ve spánku uklízet, nebo dětí panicky hledajících hračku, kterou ve skutečnosti nikdy neměly. Fáze náměsíčnosti trvá obvykle jen několik minut, ale může se opakovat. Náměsíčnost není k smíchu! V tomto stavu může dotyčný ublížit sám sobě, ale i někomu jinému. Byl zaznamenám i případ, kdy náměsíčník během nočního řádění zabil člověka.

Ráno je paměť »vymazaná«

Nejzáludnější je, že u náměsíčníka je těžké zjistit, jestli spí nebo bdí. Může mít totiž oči jak zavřené nebo otevřené, a na kladené otázky odpovídat! Ráno si nepamatuje vůbec nic, nebo jen útržky, o kterých si myslí, že se mu zdály. Máteli proto v rodině náměsíčníka, je důležité udělat některá bezpečnostní opatření. Okna i dveře by měly být pečlivě zavřeny, z pokoje je vhodné odstranit ostré a nebezpečné předměty. A hlavně nachytáteli náměsíčníka, jak se toulá po bytě, nebuďte ho, ale jemně ho odveďte do postele! V opačném případě byste ho mohli nepříjemně vyděsit.

Rady pro klidnou noc

Aby měl náměsíčník klidnou noc, je důležitá pravidelnost v ukládání se ke spánku a dostatek spánku, omezení příjmu tekutin na noc, odstranění stresu a napětí. Večer by se také již neměly jíst těžké a dráždivé pokrmy, včetně čokolády. Pomáhá i půl hodinová horká koupel. Pozor, sprchování má opačný účinek! Přestože se nejedná o žádné závažné onemocnění, při těžších a opakovaných výskytech náměsíčnosti je vhodná návštěva specializovaného neurologa.

Psychiatr Aleš Brejchovský: Náměsíčníci často řádí za úplňku

Obecně se má za to, že náměsíčnost má přímou spojitost s měsícem, respektive úplňkem. Má skutečně měsíc takový vliv? Nedělní Aha! se na to zeptalo psychologa Aleše Brejchovského z Prahy.
„Všeobecně se má za to, že za poruchami spánku stojí Měsíc. Náměsíčnost je proto také označována jako lunatismus. Vliv Měsíce ale nebyl doposud nikterak prokázán, ovšem ani vyvrácen. Dodnes se totiž přesně neví, co je vlastně příčinou. Některé názory tvrdí, že jasný svit Měsíce je pro klidný spánek značně rušivým elementem, ale zda se dá určit jako důsledek náměsíčnosti, toť otázka. Faktem však je, že spousta náměsíčníků je aktivní právě při úplňku.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.