Tahanice kolem pohádky S čerty nejsou žerty: Komunisté chtěli zakázat Dlouhého! Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tahanice kolem pohádky S čerty nejsou žerty: Komunisté chtěli zakázat Dlouhého! Proč?

S Čerty nejsou žerty
S Čerty nejsou žerty (Foto Aha! - Petr Novotný)

Pohádka S čerty nejsou žerty, která letos oslavila 30 let od své premiéry, mohla vypadat úplně jinak. Režisér Hynek Bočan (76) měl při jejím výběru velké dilema. A byl to taky boj. O představitele Petra Vladimíra Dlouhého (†52) musel dokonce dlouho usilovat.

Hned na začátku totiž Dlouhému vystavil stopku jeden z pohlavárů, kteří obsazení pohádky schvalovali. Soudruhovi Rudolfovi se zkrátka vybraný představitel nelíbil. „Nesouhlasím, hledejte jiného,“ napsal stručně k návrhu obsazení a rozpoutal tím velký boj režiséra Bočana.

„Myslím, že tam byly dva důležité tahy. Mirek Dlouhý, kterého mi za žádnou cenu nechtěli povolit, protože už je na to prý starý. Jeho jsem si musel skoro násilím prosadit,“ zavzpomínal na tahanice okolo hlavní role režisér pohádky Hynek Bočan. „A jestli se nepletu, tak Ondrovi Vetchému říkali přátelé Janku i dlouho potom,“ dodal režisér.

Tahanice o jméno

Obsazení hlavní role, ale nebylo jediným problémem. „Ještě je tam absurdita, že hlavní postava se původně jmenovala Mácha. To nám ale zakázali s tím, že z Karla Hynka Máchy si nikdo srandu dělat nebude. Tak jsme to museli předělat na Máchala. Člověk někdy žasně, co těm dramaturgům může vadit,“ prozradil Bočan v knize Moje cesta Zdivočelou zemí aneb S čerty nejsou žerty.





Přečtěte si
soorry
29. 12. 2014 • 17:01

režisér má školu a ví jak obsadit role, co nějací pohlaváři, Máchalová zní líp.

soltero1
29. 12. 2014 • 12:33

Blbost. Nikdo lepší by se nenašel.

defakto
29. 12. 2014 • 12:08

.....kdyby hrál Petra někdo jiný, taky by se nic nestalo ! .... třeba by to bylo ještě lepší !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.