Japonská kuchyně krok za krokem s Tomio Okamurou! Dnes vaříme Nudle SOBA

Správně byste si měli nudle nabrat hůlkami, namočit je do omáčky a »vcucnout« do úst. (Aha! – Martin Přibyl)
23. září 2010 • 12:00
Pokrm, který je v Japonsku stejně populární jako suši, je velmi jednoduchý a hotový za 10 minut. „Tyto nudle se jí celoročně. Mají svou letní i zimní variantu, ve které jsou nudle i omáčka horké. Pokud budete mít odvahu na hůlky, doporučuji ty hranaté, dřevěné. S kulatými vám to bude klouzat,“ radí odborník na japonskou kuchyni Tomio Okamura. My si nyní připravíme letní variantu nejznámějších japonských nudlí.
Jak postupovat:
- Do vařící vody vložíme porci nudlí a vaříme 6 minut (foto č. 2).
- Připravíme si vývar naředěním vývaru cuju (50 ml) a vody (100 ml), tedy v poměru jedna ku dvěma.
- Uvařené nudle scedíme a propláchneme studenou vodou, aby úplně zchladly.
- Položíme je na bambusovou rohožku (nebo na ploché sítko), aby z nudlí mohla prokapávat voda, a ozdobíme je nastříhanou suchou řasou nori (foto č. 3).
- Vývar dochutíme wasabi a chilli kořením ščimi podle chuti (foto č. 4). Přidáme ještě podle libosti sezamová semínka a na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
- Stejným způsobem můžete připravit i japonské nudle udon nebo sómen.