Detektiv šel zatknout vraha, ve jménu zákona přišel o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Detektiv šel zatknout vraha, ve jménu zákona přišel o život!

Tvář Františka Pětiletého věrně dochovala jeho posmrtná maska.
Tvář Františka Pětiletého věrně dochovala jeho posmrtná maska. (Muzeum Policie ČR)

„Každého, kdo se proti mě postaví, zastřelím,“ hrozil lupič, přezdívaný Král pražské galerky, Jindřich Boček (32). Své slovo o Velikonocích 1909 v domě číslo 858 zvaném »Na radosti« v Bořivojově ulici na Žižkově v Praze dodržel.

Kriminalisté věděli, že se v bytě ukrývá velmi nebezpečný zločinec, a tak ho šli zatknout osvědčení detektivové František Pětiletý (†35), Václav Binder,Václav Hladík a František Lukeš. Zazněla jediná věta: „Ve jménu zákona vás zatýkám, Bočku.“ Vzápětí už mluvily jen lupičova a policejní zbraň.

Detektiv Pětiletý, táta čtyř dívek, na místě zemřel. Kulky zasáhly i jeho tři kolegy. K zemi padl také zraněný Boček. Jejich krev se slévala do jedné obrovské kaluže. Navzdory váhavým prognózám lékařů se tři detektivové z vážných poranění uzdravili. Přežil i lupič a již také vrah Boček. Dostal trest smrti. Milostí panovníka byl ale verdikt zmírněn na doživotní žalář. Spravedlnosti však neunikl. 1. srpna 1910 zemřel v pankrácké věznici na tuberkulózu.

Král pražské galerky

Jindřich Boček byl jedním z nejproslulejších představitelů pražské galerky. Poprvé byl odsouzen pro krádež už v šestnácti a »seděl« jedenáctkrát. Šplhal po novostavbách a bral, co se dalo. Kradl i přes den, často v přítomnosti majitelů.


Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.