U silnice leželo tělo plné červů a jen se zbytky obličeje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

U silnice leželo tělo plné červů a jen se zbytky obličeje

Fotografie
Fotografie (internal)

V srpnu roku 1962 začal být pohřešován řidič Antonín Walter (†47) z Rumburku, který předtím měl dvoudenní dovolenou na nákup auta značky Moskvič. S sebou si vzal 30 tisíc korun. Policie okamžitě pojala podezření, že mohl být rozvedený muž, který chtěl auto na výlety s dětmi, zavražděn…

Dva týdny po začátku pátrání potvrdil jejich teorii hrůzný nález v obci Svor u České Lípy. Asi 350 metrů od hlavní silnice totiž leželo tělo muže v pokročilém stadiu rozkladu a nesoucí stopy násilí.

„Kůže na obličeji chyběla, zejména v místech od pravého koutku úst. Celá pravá strana obličeje tak byla úplně obnažena až na kost. Chyběl také horní ret, měkké části a pravá polovina kořene nosu a obě oči. V těchto místech byly velké chuchvalce červů a muších larev a vytékala z nich hustá hnědá tekutina. Na krku mrtvoly bylo škrtidlo,“ pravil záznam.

Policisté měli nelehký úkol najít pachatele, o němž věděli jen jedno: v krátké době si přišel k velké částce peněz, kterou zřejmě nezřízeně utrácí. A právě podle zhýralého hospodského života a vysokých spropitných vystopovali Jaroslava Nováka, který v obci Studánka u Rumburka střídavě žil s milenkou, střídavě pak jezdil domů za manželkou.

Novák, který před milenkou vystupoval jako kapitán bezpečnosti, měl ve skutečnosti na triku už řádku podvodů s penězi. Ačkoliv byl podezřelý díky zkušenostem s muži zákona při výslechu poměrně opatrný, pod nátlakem důkazů přiznal, že Waltera vylákal z Prahy pod záminkou prodeje auta, na lesní zkratce jej uhodil sekerou do obličeje.

Poté oběť ještě zaškrtil, tělo nechal na místě a vzal si hotovost nebohého muže. Soud Nováka v hlavním líčení odsoudil k smrti, trest byl také vykonán.

VÝZVA AHA!: Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.