Rychlý konec trestancova útěku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rychlý konec trestancova útěku

Muž seděl za mřížemi ve Vinařicích.
Muž seděl za mřížemi ve Vinařicích. (Ilustrační foto ara.)

Mladý vězeň Z. M. (20), který seděl ve věznici Vinařice poblíž Kladna, v únoru 1980 z výkonu trestu uprchl. A nejen to – po útěku šlohl osobní auto a zmizel. Blíže o tom referoval deník Rudé právo 19. února zmíněného roku.

Neuvedl však, na jak dlouho byl Z. M. uvězněn, ani nic o tom, za co. Nebyl to však zřejmě závažný zločin, protože odsouzenec směl pracovat v tehdejších Spojených ocelárnách (SONP) v Kladně. Právě odtud se vypařil a nikdo o něm nevěděl. Kriminální služba bývalé Veřejné bezpečnosti po něm hned vyhlásila pátrání a zjistila, že Z. M. se v ukradeném voze projížděl po Středočeském kraji. Druhého dne ráno zaklapla na jeho zápěstích policejní pouta. Zabodovali totiž kolínští muži zákona, kteří uprchlíka vystopovali v obci Tismice, a sice 75 kilometrů od kladenských oceláren. Tam ho obklíčili a zatkli. Místní obyvatelé ani netušili, co se u nich odehrálo. Z. M. dopravila VB zpět do vinařického kriminálu a před utečencem se otevřela neradostná perspektiva. Nejenže si musel odsedět svůj původní trest, ale čekal i soud pro trestný čin »maření výkonu úředního rozhodnutí «. A tím pádem další pobyt za mřížemi...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.