Ukradený špiritus zabíjel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ukradený špiritus zabíjel

Nalévat se obsahem cisterny nebyl dobrý nápad.
Nalévat se obsahem cisterny nebyl dobrý nápad. (Ilustrační foto ara.)

Dvacet pět litrů tekutiny, o níž předpokládal, že je to špiritus, ukradl nenechavý Severočech (†48) z odstavené cisterny v listopadu 1973. O měsíc později pachatel na následky otravy zemřel. Šlo totiž o silně jedovatý metanol.

Nerozvážnost rozkradače měla za následek nejen jeho smrt, ale i úmrtí kolegy ze zaměstnání v Újezdečku na Teplicku, kam dlouhoprsťák domnělý špiritus přinesl. On sám neprve skončil v nemocnici, kde bojoval o život. Tam ho také zastihli a obvinili příslušníci kriminální služby bývalé Veřejné bezpečnosti. Trestní stíhání ale vyšetřovatel po Vánocích zmíněného roku zastavil – zloděj totiž na nemocničním lůžku zemřel. Podle deníku Rudé právo se navíc otrávilo i pět jeho dalších spolupracovníků, kteří se museli podrobit delšímu léčení. Metanol je silně jedovatý, smrtelný může být už jeden »panák«. Do povědomí veřejnosti v Česku se etanol dostal v roce 2012, kdy došlo k otravě u desítek osob, především z Moravskoslezského kraje a na čtyři desítky z nich zemřely. Zdrojem byl pančovaný alkohol.

Autor:  ryc

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.