Podvodnice věštily smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Podvodnice věštily smrt!

Krávě předpověděly "čarodějnice" brzkou zkázu.
Krávě předpověděly "čarodějnice" brzkou zkázu. (ilustrační foto ara)

Brzkou smrt jediné kravky i manželky do pěti týdnů věštily v listopadu 1936 v jihočeském Rožmberku dvě podvodnice starému domkáři Františku S. Tvrdily ovšem také, že dokážou nepřízeň osudu od manželů odvrátit.

Vyděšený stařík a jeho žena věřili podvodnicím každé slovo. A tak jim přinesli jídlo, a také – na jejich pokyn – šátek, vejce a 530 tehdejších korun, aby mohlo zaříkávání nepříznivého osudu začít. Jedna z nezvaných návštěvnic, Tereza K., prohlásila, že peníze jsou nutné, aby je po čarování mohla složit pod Svatým Kamenem. Za sumu, kterou si darebné ženy na stařečcích vynutily, se v té době dalo pořídit například přes 30 kilo hovězího nebo 200 bochníků chleba.

„Důvěřivost starců šla tak daleko, že peníze, jediný majetek pro dny nouze, cikánkám dali. Druhého dne si však věc rozmyslili a případ oznámili četnictvu, které cikánskou tlupu dopadlo v Zátoňských Dvorech,“ napsal doslova Polední list. „Obě čarodějnice, ovšem již bez peněz, zatklo a dopravilo do vazby,“ dodal deník.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.