Smrt na Černém jezeře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt na Černém jezeře!

Elektrárna u Černého jezera byla první svého druhu v Československu.
Elektrárna u Černého jezera byla první svého druhu v Československu. (Profimedia.cz, ara)

Výbuch dynamitového náboje zabil počátkem prosince 1929 na stavbě přečerpávací vodní elektrárny u Černého jezera na Šumavě dělníka B. a trvale zmrzačil jeho kolegu R.

Detonaci způsobil nešťastný náraz na skrytý nevybuchlý náboj dynamitu, který v zemi zůstal po předchozích trhacích pracích. Podle informací dobového tisku z 5. prosince 1929 oba dělníci utrpěli těžká poranění v obličeji, která je natrvalo oslepila. B., který byl výbuchu blíže, museli lékaři v klatovské nemocnici, kam byl nešťastník dopraven, amputovat obě ruce a levou nohu. Později dělník B. na následky tak těžkých zranění zemřel.

Jeho kolega R. přišel o jednu nohu, hrůznou událost naštěstí přežil. Zůstal ovšem doživotním invalidou. Vlastní stavba náročného díla v obtížných přírodních podmínkách trvala rok a tři čtvrtě. Elektrárna byla uvedena do provozu 6. prosince 1930, tedy téměř na den přesně jeden rok po tragédii, která se při její stavbě odehrála.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.