Bandité odhaleni po deseti letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Bandité odhaleni po deseti letech!

Na zámožné obchodníky vytáhli banditi zbraně.
Na zámožné obchodníky vytáhli banditi zbraně. (Ilustrační foto: ara)

Deset let unikali spravedlnosti vrazi obchodníka s dobytkem B. a továrníka M., kteří zemřeli násilnou smrtí nedaleko slovenského města Ružomberok. V roce 1935 zatkli četníci z místní pátrací stanice čtveřici banditů.

Albín K., Štěpán Z., Josef G. a Josef M. byli usvědčeni nejen z vraždy zámožných obchodníků, ale i z dalších zločinů. Oba zámožné občany roku 1925 přepadli, obrali o peníze a coby nechtěné svědky zastřelili. V roce 1928 oloupili obchodníka K. z Námestova o 900 tehdejších korun a krvavě ho ztýrali. U Tvrdošína dvakrát postřelili hostinského H., kterému pak sebrali 3500 korun.

Navíc četníci zločinný gang usvědčili z úmyslně založeného požáru skladiště dřeva v Polhoře, při kterém uhořel jeden zaměstnanec. O úspěších četnické pátrací stanice v Ružomberku informoval dobový tisk 3. července 1935. Mimo jiné zdůraznil, že četníci »mají plné ruce práce«. Bylo totiž víc než pravděpodobné, že čtyřčlenná banda řádící v okolí Ružomberoka celé desetiletí mohla mít na svědomí ještě jiné loupeže. K dopadení patrně vedlo svědectví bývalého člena bandy, který si pustil pusu na špacír.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.