Kapitána armády smetl vlak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Kapitána armády smetl vlak!

Svůj život skončil kapitán na přejezdu.
Svůj život skončil kapitán na přejezdu. (www.chocen-litomysl.cz)

Mimořádnou pozornost vzbudil o vánočních svátcích roku 1934 případ smrti kapitána tehdejší československé armády (†51). Důstojník se vydal o Štědrém večeru osobním vozem z Prahy do Milovic. Nedlouho před půlnocí vjel na železniční přejezd, kde ho smetl vlak.

Policejní vyšetřování ukázalo, že u kbelské vlakové zastávky přerazil kapitánův automobil stažené závory a vůz se ocitl na kolejích. „V témže okamžiku přijížděl nákladní vlak od Satalic do Čakovic a zachytil poškozené auto. Bylo vlečeno asi 30 metrů podél trati. Přispěchavší zřízenci dráhy našli vůz rozbitý a kapitána mrtvého,“ uvedl 25. prosince 1934 deník Polední list.

Kapitán V. sloužil v armádě jako důstojník zásobovacího oddílu posádky v Milovicích. Jeho úmrtí vyvolalo řadu spekulací. Příčinou smrti mohla být osudná řidičská chyba i úmyslná sebevražda. Ta mohla souviset s důstojníkovým osobním životem, ale také s vojenskou službou, případně špionáží, a kapitán V. k ní mohl být donucen. Proč nešťastník o Štědrém večeru před půlnocí zemřel, zůstalo nevyjasněno.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.