Letadlo srazilo pasačku koz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Letadlo srazilo pasačku koz!

Dívka se z pastvy koz už nevrátila.
Dívka se z pastvy koz už nevrátila. (Ilustrační foto ara)

Takřka neuvěřitelná tragédie se odehrála v říjnu 1938 poblíž Jihlavy. Pilot startujícího letadla vzlétal tak nízko, že letoun podvozkem zabil žákyni základní školy P. (†12), která na mezi právě pásla kozy.

Nešťastnou událost popsal deník Polední list: „Školačka P. pásla nedaleko Jihlavy kozy. Na ruce nosila malé dítě (2). Z blízkého pomocného letiště vyrazilo letadlo a přelétlo osudné místo tak nízko, že vyděšená školačka upustila dítě z ruky. To však dítěti zachránilo život. Školačka byla zachycena podvozkem letadla a byla těžce zraněna.“ Přes poměrně rychle zorganizovaný převoz děvčete do jihlavské nemocnice a následnou lékařskou pomoc neměla nešťastnice naději na záchranu. S rozdrcenými kostmi a vnitřním krvácením zemřela.

Tragická nehoda byla následně zkoumána kriminální policií. Ve zmíněné době ještě v Československu neexistoval specializovaný úřad pro vyšetřování leteckých nehod. Výsledky šetření ani postih neopatrného pilota nejsou známy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.