Probodli četníka jeho služební šavlí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Probodli četníka jeho služební šavlí!

Muže zákona probodli zloději dřeva jeho vlastní šavlí.
Muže zákona probodli zloději dřeva jeho vlastní šavlí. (Ilustrační foto: scom)

Do lesa poblíž Větrného Jeníkova na Jihlavsku se v zimě roku 1887 vypravili dva místní chalupníci Karel P. a Augustin A. Mrzlo, a tak si venkované hodlali tajně nařezat něco dřeva na otop.

Potíž byla ovšem v tom, že les byl soukromý a Karel P. s Augustinem A. neměli ke kácení stromů ani povolení majitele, ani hajného. Dopouštěli se tak trestného činu »lesní pych«, který tehdejší c. a k. úřady přísně trestaly. V lese oba muže přistihl četnický závodčí Kašpar M. a pokusil se je zadržet »jménem zákona«. Byl to ovšem jeho poslední úřední úkon v životě.

Oba přistižení zloději dřeva ho namístě zavraždili. Sebrali mu jeho služební šavli a probodli ho. Soud je za tento zločin poslal na šibenici a Karel P. i Augustin A. byli 12. ledna 1888 v kutnohorské věznici oběšeni. Dnes lesem, kde k vraždě četnického závodčího došlo, vede dálnice D1 a je to fakticky její vůbec nejvyšší bod v nadmořské výšce 665 metrů nad mořem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.