Kachna se zelím při hubnutí? Proč ne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Kachna se zelím při hubnutí? Proč ne!

Ani na kachnu se zelím a knedlíky nemusíme zapomenout, pokud chceme zhubnou dvě či tři kila. Mnohem důležitější je hlídat si velikost porce, a to zejména u knedlíků.
Ani na kachnu se zelím a knedlíky nemusíme zapomenout, pokud chceme zhubnou dvě či tři kila. Mnohem důležitější je hlídat si velikost porce, a to zejména u knedlíků.  (Profimedia.cz)

PRAHA – Pěkně vypečená kachnička, červené zelí a knedlík, máte chuť? Že si ji necháte zajít, protože potřebujete shodit dvě tři kila? Děláte chybu. I takovou českou klasiku si můžete dopřát! Jen musíte vědět jak velkou porci sníst… Boubelky a tlouštíci, kteří se rozhodli Zhubnout s Aha! do plavek, si na takové jídlo ale musí ještě nechat zajít chuť. Maso si už však dát smějí.

Maso je během dietního režimu důležité a zejména ženy dělávají chybu, že ho z jídelníčku zcela vyřadí. „Schází jim pak energie, jsou unavené a mohou mít problém s chudokrevností,“ popisuje lékařka Taťána Staňková.

Zásadou číslo jedna je proto nezapomínat na maso a především ryby. Obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko srdečněcévních onemocnění. Na ně umírá podle statistik nejvíc Čechů, mnohem častěji než na rakovinu!

„Příznivé složení mastných kyselin má třeba i kachna, která se zelím a malou porcí knedlíků do zdravého jídelníčku určitě také patří,“ uvádí doktorka Staňková.

Po ukončení redukčního režimu je důležité věnovat pozornost velikosti porcí, vyhýbat se jakékoliv jednostrannosti ve stravování a umět si vybrat správné jídlo.

Umění zhubnout totiž není v tom nejíst, ale vědět co a kdy jíst. V seriálu Zhubněte s Aha! do plavek se to nejenom naučíte, ale pokud dodržujete náš unikátní dietní plán, tak zároveň i zhubnete!

Ovoce ukrývá cukr! A ten nechceme…

Máte hlad mezi hlavními jídly a přemýšlíte, jestli si dát plátek chleba se šunkou nebo ovocný salát? Pokud je dopoledne, určitě dejte přednost ovoci. Odpoledne a večer zapomeňte na chleba i ovoce a raději si připravte salát zeleninový. Oproti zelenině bychom se v konzumaci ovoce měli totiž hlídat – zejména večer. Je sice zdravé, ale obsahuje hodně cukru. Navíc po něm dostaneme brzy hlad!

  • Ovoce obohacuje náš jídelníček o rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, vitaminy, minerální látky.
  • Pozor! Obsahuje však významné množství sacharidů. Ty mohou dietní jídelníček proměnit v menu pro těžce fyzicky pracující.
  • Ve čtvrtém týdnu dietního režimu je vhodné začít zařazovat do jídelníčku zejména ananas, rybíz, jahody, grapefruity, pomeranče, nektarinky, maliny.
  • U snadno dostupných jablek dbáme více na velikost porce, mají větší podíl sacharidů. I jednotlivé druhy (zelené, moučné či vyzrálé) mohou mít velmi rozdílný obsah sacharidů.
  • Do jídelníčku je vhodné zařazovat plody menší velikosti a menší vyzrálosti. Velikost porce by měla být okolo 100 až 200 gramů denně, ale netrápíme se vážením.
  • Pokud chcete shodit jen pár kilo, nahraďte přílohy čerstvou zeleninou a ovocem.
  • Doma připravené čerstvé ovocné šťávy jsou v přiměřeném množství (200 ml denně) vždy výrazně lepší alternativou než šťávy kupované.
  • Ovoce v porovnání se zeleninou konzumujeme denně přibližně v polovičním váhovém množství.
  • Ovoce večer a před spaním? Při hubnutí raději ne!

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Klokaní, kuřecí. Které je nejlepší?

Hubnete a zavrhli jste maso jako příliš tučné? Děláte chybu! Stačí si vybrat libové. Ani vepřové totiž nemusí být tučné. Libové má 4 % tuku, ale prorostlé i 46 %. Telecí, krůtí prsa či kuřecí řízky jsou naopak skoro bez tuku. A kuřecí s kůží může mít i 20 % tuku.

● Maso je významným zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Nemusíme ho však jíst denně.
● Živočišná bílkovina obsahuje oproti bílkovině rostlinné více esenciálních aminokyselin, dodá nám energii a je důležitá pro budování svalů.
● Z běžných druhů masa volíme to s nízkým obsahem tuku, jako např. drůbeží, králičí, klokaní a telecí.
● Nezapomínejte na maso rybí. Na počátku dietních režimů volíme ryby s malým obsahem tuku – tresku, štikozubce, štiku, candáta. Tuňáka volíme pouze ve vlastní šťávě a jíme menší porce. To platí i o kapru či makrele.
● Uzeninám se vyhýbáme! Vhodná je kuřecí či krůtí šunka. Je třeba však sledovat pozorně složení, leckdy nejde o šunku, ale směs škrobů s obsahem masa.
● Pozor! Šunka obsahuje hodně soli. Pokud sníme 100 g balené šunky, dostaneme do těla vedle potřebných bílkovin asi 30 % denní dávky soli, která při nadměrné konzumaci způsobuje vysoký krevní tlak a otoky.
● Při tepelné úpravě dáváme přednost vaření a dušení, i když ztráty bílkovin jsou vyšší, než u ostatních způsobů tepelné úpravy.
● Mořské ryby často kupujeme zmrazené ve formě filé. Způsob zmražení má velký vliv na výživovou hodnotu rybího masa. Sledujeme proto podíl rybího masa ve výrobku (preferujeme množství 95 %). Rybu si dejte dvakrát týdně!

Poradci Aha!: Co ovoce a maso?

Kliknutím zvětšeteMUDr. Taťána Staňková, interní lékařka
„Čerstvé ovoce patří do každodenního jídelníčku, pokud však snižujeme váhu, je vhodné ho na počátku diety na 10 až 14 dní zcela vyloučit. Vedle vlákniny, vitaminů a minerálních látek obsahuje i řadu látek s ochranným účinkem, i když ne tolik jako zelenina. Ne vždy je např. žádoucí odstranění slupky na ovoci. Třeba jablka obsahují ve slupce polyfenolické sloučeniny, které výrazně prospívají zdraví.“

Kliknutím zvětšete● MUDr. Eva Zuzová, praktická lékařka pro dospělé
„Při snižování tělesné hmotnosti musíme pečlivě dbát na snížený obsah sacharidů a tuků v jídelníčku. Proto volíme masné výrobky s nízkým obsahem tuku. Rybí tuk však obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko srdečněcévních onemocnění, pokud je jich v každodenním jídelníčku dostatečné množství. Nezapomínejte nejméně dvakrát týdně na ryby.“

Kliknutím zvětšete● MUDr. Dana Dufková, odborná lékařka-psychiatr
„Změnit stravovací návyky není jednoduché, proto na počátku dietního režimu dbáme na složení jídelníčku. U úzkostných pacientů je důležité, aby nebyla vynechána snídaně, má příznivý dopad na jejich psychiku. Je doporučováno, aby tři hlavní jídla měla maximální energetický obsah: při snídani 20 %, při obědě 35 % a večeři 30 %. Svačiny mají krýt asi 10 až 15 % celkové denní energetické potřeby.“

Kliknutím zvětšete● PharmDr. Martin Staněk, lékárník
„U masných výrobků musíme velmi pečlivě sledovat jejich kvalitu. Jednoduchým ukazatelem je chuť a mlsný jazýček, a ten většinou tlouštíkům nechybí. Pokud však chybí srovnání, přivykneme průměrné či podprůměrné kvalitě, které jsme většinou v Česku svědky . Musíme proto pečlivě sledovat složení výrobků, pokud nejsou informace na obale jasně uvedeny, výrobek bychom kupovat neměli.“

Rady tlouštíkům na čtvrtý týden hubnutí

■ Dodržujte pravidelné intervaly mezi jednotlivými jídly.
■ Užívejte multivitaminové a multiminerálové doplňky stravy (Supradyn, Centrum,Bion3, Calibrum), ale již pouze 2x týdně 1 tabletu.
■ Pro pitný režim je vhodná voda a slabé bylinné čaje v množství okolo 2 litrů za den. V teplém počasí je možné pít i minerální vody (Korunní, Matonni).
■ Alkoholické nápoje jsou stále ještě zakázány.
■ Pokud se cítíte dobře, prodlužte dobu doporučených tělesných aktivit.
■ Jestliže po týdenním vážení zjistíte, že jste zaznamenali nárůst váhy okolo 2 kg, vraťte se na týden ke způsobu stravování podle jídelníčku 2. týdne.
■ Výrobky jednotlivých obchodních značek je možné zaměňovat podle chuti, která vám nejvíce vyhovuje.
■ Režim si zpříjemňujte chutnými pastilkami Tittac, Frésh. Pomohou zahnat myšlenky na pamlsky, pokud je použijete včas.
■ Případné nejasnosti konzultujte s lékárníkem či lékařem.

Čtenáři Aha! Každý den jsme štíhlejší!

PRAHA/BRNO – Nadšení, ale i mírné zklamání z toho, že hubnutí nejde dostatečně rychle. Tak vypadal třetí týden našich soutěžících na dietním plánu Aha! „Všichni tři jsou velice úspěšní. Ubývání na váze se může v průběhu dietního režimu na několik dní zastavit, ale následně půjde opět dolů,“ říká doktor Martin Staněk.

Kliknutím zvětšeteMiloslava Ryšanová (72)
Moc se nedaří

Jak jdou kila dolů?
„Tento týden špatně, jen kilo. Podle našich poradců je to však v pořádku, tak uvidíme příští týden.“
Sportujete?
„Začala jsem cvičit prostná a posilovací cviky. Procházek s pejskem bohužel nebylo tolik, počasí nepřálo.“
Máte nějaké problémy, jste unavená?
„Jím přesně podle jídelníčku, hlad nemám a unavená nejsem. Chutná mi zelenina, tak jsem ráda, že už ji můžeme jíst.“

Kliknutím zvětšeteKarel Konrád (59)
S Aha! až v Kanadě

Jak jdou kila dolů?
„Po třetím týdnu mám dole další tři kila. Dietní plán jsem dodržoval i na služební cestě v Kanadě. Zabalil jsem si sebou, jak říkám, sáčkové jídlo pro kosmonauty.“
Stihl jste tam sportovat?
„Pohybu jsem tento týden měl více než dost, ale nebyl sportovního rázu.“
Máte nějaké problémy, jste unavený?
„Cesta byla opravdu náročná, ale unavený se necítím. A hlad také nemám.“

Kliknutím zvětšetePavlína Nováková (44)
Je to paráda!

Jak jdou kila dolů?
„Velice dobře, mám dole šest kilo. Jsem spokojená a je to ohromě psychicky povzbuzující.“
Sportujete?
„Sportuju a pomalu si přidávám. Na rotopedu ujedu denně už patnáct kilometrů, o pět víc, a ještě půl hodiny denně cvičím aerobik.“
Máte nějaké problémy, jste unavená?
„Cítím se skvěle, nemám hlad ani žádné chutě. Rozepsaný jídelníček poctivě dodržuji, jsem ráda, že v něm byla v tomto týdnu zařazena zelenina a jogurty. “

Seznam potravin na další týden i podrobné informaceo dietním plánu najdete zde

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Adéla Gondíková • Agáta Hanychová • Alice Bendová • Andrea Verešová • Anife Vyskočilová • Anna Geislerová • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Dana Morávková • Dara Rolins • Dominika Mesarošová • Ester Janečková • Eva Holubová • Ewa Farna • Gábina Partyšová • Hana Krampolová • Hana Maciuchová • Hana Zagorová • Heidi Janků • Ilona Csáková • Inna Puhajková • Iva Janžurová • Ivana Chýlková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jan Kraus • Jana Boušková • Jaromír Jágr • Jiří Krampol • Jiří Langmajer • Jiří Paroubek • Jiřina Bohdalová • Karel Gott • Karel Roden • Kateřina Brožová • Klára Issová • Květa Fialová • Lejla Abbasová • Leoš Mareš • Libuše Šafránková • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Vondráčková • Mahulena Bočanová • Marta Jandová • Martin Dejdar • Martina Gavriely • Michaela Maurerová • Michaela Ochotská • Michal David • Monika Absolonová • Naďa Konvalinková • Naďa Urbánková • Oldřich Kaiser • Ondřej Gregor Brzobohatý • Ornella Štiková • Petr Janda • Petr Kolář • Petr Rychlý • Petra Faltýnová • Petra Janů • Richard Genzer • Simona Krainová • Simona Stašová • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tereza Voříšková • Tomáš Klus • Tomáš Řepka • Václav Vydra  • Veronika Žilková • Vilma Cibulková • Vojtěch Kotek • Zlata Adamovská