Křupavé houstičky
Není nic lepšího než vůně čerstvého pečiva. Proto si provoňte si domov a navíc uspokojte své chuťové buňky. Upečte si lahodné, zlatavé houstičky podle receptu designérky Martiny Krumphanslové.
POTŘEBUJETE:
280 g polohrubé mouky + 50 g na pomoučení válu
150 ml mléka
1 lžičku krystalového cukru
20 g čerstvého droždí
1 vejce
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžičku soli
vodu
1 vejce nebo žloutek na potření
kmín, mák, hrubozrnnou sůl, semínka na posypání
JAK NA TO: Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr a 2 lžíce vlažného mléka. Vše zamíchejte, dokud se droždí nerozpustí. Nechte v teple vzejít kvásek. Poté do kvásku přimíchejte vejce a sůl, přilijte část mléka, 2 lžíce oleje, mouku a promíchejte. Těsto důkladně prohněťte, alespoň 10 minut. Prohnětené těsto přikryjeme utěrkou a uložte na teplé místo na 2 hodiny kynout. Po 2 hodinách pomoučněte pracovní plochu, vyklopte těsto a znovu ho ručně rukama ho zpracujte. Těsto rozdělte na 18 stejně velkých kousků. Každý kousek zpracujte v pramen. Dva prameny zamotejte k sobě a na koncích zahněte. Plést můžete i z 3 pramenů (copánek). Houstičky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vodou smíchanou se žloutkem, posypte mákem, sezamem, kmínem a solí dle chuti. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 21.