Lucii Borhyové koluje v žilách modrá maďarská krev! Rodový erb říká: Borhyové jsou pruďasové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lucii Borhyové koluje v žilách modrá maďarská krev! Rodový erb říká: Borhyové jsou pruďasové!

Lucie Borhyová
Lucie Borhyová (TV Nova)

Nejoblíbenější moderátorce zpráv v Česku Lucii Borhyové (34) koluje v žilách modrá krev. Otec sympatické televizní hvězdy Ladislav (55) totiž přišel do Prahy z Košic, avšak kořeny jeho rodiny sahají do Maďarska, kde rodu Borhyů přiznal šlechtický statut v 18. století král Leopold. Borhyové dokonce mají svůj vlastní erb!

Lucčin tatínek, úspěšný manažer v oblasti informačních technologií, je vážně potomkem šlechtického rodu Borhyů, takže mu koluje v žilách modrá krev. A stejně tak jeho dceři. Sympatický Laco ale o šlechtickém původu hovoří vždy jen s nadhledem a spíš pobaveně…

Rodinné kořeny jsme se tedy pokusili rozkrýt svépomocí. Takže… Historie rodu sahá až středověku a bude nejspíš svázaná s rodem BorhBodonů. První zmínka o jménu Borhy se datuje k roku 1578, kdy se v Egeru objevil Pál Borhy. Od té doby se jednotlivé větve rodiny dostaly třeba do italské Boloně, samoztřejmě i na Slovensko, ale nejvíc Borhyů je pořád v okolí maďarského Szólnoku.

A co že o této šlechtické rodině vypovídá jejich erb? „Modrý štít, v patě zelený trávník, na něm stojící divý muž se zelenou bederní rouškou a zelenou čelenkou, přes pravé rameno držící kmen stromu se zelenou korunou a kořeny, korunovaná turnajová přilba s modrozlatými a červenostříbrnými přikrývadly, klenutá větev vinné révy, z každé strany list na zlatém stonku, ve vrcholu sedící rozkřídlený černý pták, v zobáku tři zlaté klasy,“ popisuje bloson Borhyů místopředseda heraldické společnosti v Praze ing. Jan Loch.

A co to všechno dohromady vlastně znamená? „První držitel erbu byl prudké, vznětlivé povahy,“ smýšlí Jan Loch. „Určitě se připravuje k boji,“ míní díky stromu vyrvanému ze země i s kořeny, který má muž ve znaku přes rameno.



Přečtěte si
beladona
20. 6. 2014 • 20:25

Po 2 letech se sem vracím a opravuji za redaktora toto: lucii Borhyové nemůže kolovat k žilách modrá krev Borhyových z Maďarska ( spíš cikánů), protože to není její otec, je adoptivní.její otec byl tanečník Cmíral, který se zabil, když byla malá,Pravda , jají matka soi pospíšilůa a záhy a to od 2 let Lucie už byla vdaná za Borhy.

hillaarkaa
7. 6. 2012 • 17:27

Myslím,že Lucka je zvyklá na jiné kalibry a ráže než jsou nějaká nepoddajná šimrátka

p.r.d.e.l..hillarka
7. 6. 2012 • 11:02

nebo kdyby jí třeba začal uchvacovat nežerchlebáč se svojí výzbrojí- 2,4cm( v akci)

smidrsova
7. 6. 2012 • 10:52

to bylo pro oxallis

smidrsova
7. 6. 2012 • 10:51

to líbání je opravdu divný, ale být otcem v 21 letech bylo ještě před 20 (neřku-li 30 a více) lety naprosto běžné.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.