Hvězdný Tim Robbins přijel do Karlových Varů se svým nejslavnějším filmem: 22 věcí, co jste o »Shawshanku« nevěděli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hvězdný Tim Robbins přijel do Karlových Varů se svým nejslavnějším filmem: 22 věcí, co jste o »Shawshanku« nevěděli

Vykoupení z věznice Shawshank
Vykoupení z věznice Shawshank (Foto: ara)

 Americký herec Tim Robbins (59) přivezl na MFF legendární snímek Vykoupení z věznice Shawshank. V kultovním snímku hrál nespravedlivě odsouzeného Andyho, který dění v ústavu obrátí naruby. Možná jste ho viděli už
nesčetněkrát a pamatujete si každou větu, existuje ale spousta zajímavostí, které určitě neznáte.

1. Stephen King (vlevo), autor povídky Rita Hayworth a vykoupení z věznice Shawshank, která byla předlohou snímku, řekl, že byla sbírkou všech vzpomínek z dětství, které měl při sledování filmů z vězeňského prostředí.
S režisérem Frankem Darabontem (vpravo) jsou kamarádi a práva mu prodal jen za tisíc dolarů. Šek si ale nikdy nevybral a nakonec ho Darabontovi poslal zpět. King později prohlásil, že je to jedna z jeho nejoblíbenějších adaptací jeho díla. Darabont ještě zfilmoval Zelenou míli a Mlhu.

2. Role Andyho byla nabídnuta Tomu Hanksovi. Ten však odmítl, protože už podepsal Forresta Gumpa. Scénář se líbil i Kevinu Costnerovi, zrovna ale chystal propadák Vodní svět. Tvůrci měli v hledáčku i Jeffa Bridgese, Toma Cruise, Nicolase Cagea, Johnnyho Deppa i Charlieho Sheena.

3. Číslo Redovy cely je 237. Stejné měl i prokletý pokoj v dalším Kingově díle, Osvícení.

4. Ve filmu mají mluvené role jen dvě ženy.


5. Na fotce přiložené k Redově žádosti o propuštění není mladý Morgan Freeman, ale jeho syn Alfonso. Ten si zahrál i vězně, který na začátku křičí na nové vězně.
6. Ve Finsku film promítali pod názvem Rita Hayworth – Klíč k útěku. Prozradili tak celé rozuzlení.

7. Rita Hayworth byla z názvu vynechána schválně, celý Hollywood si totiž myslel, že je to biografie této slavné herečky.

8. Americká
asociace na ochranu zvířat trvala na tom, že červi, kterými Brooks krmil svého ptáčka, musí zemřít přirozenou smrtí, aby to nebylo příliš kruté. A produkce jim vyhověla.

9. Snímek se odehrává v Maine, natáčelo se ale v Ohiu. Právě tam totiž našli ideální budovu věznice, bývalé nápravné zařízení. Byla opuštěná a po natáčení se měla zbourat, byla ale zachráněna a dnes je z ní turistická atrakce. Kvůli natáčení interiérů ale postavili kulisy ve studiu, opravy ve věznici by byly moc drahé.

10. Úvodní scéna, ve které si Red povídá s Andym a hází si při tom s baseballovým míčkem, se
natáčela 9 hodin! Free-
man házel celou tu dobu bez jediné stížnosti a druhý den přišel s rukou
v šátku.

11. V kinech byl trochu přehlížen, ale poté se snímek stal jedním z nejpůčovanějších v historii. V kinech ale vydělal tak málo, že to nepokrylo ani produkci.

12. Pro roli Reda přemýšleli o Clintu Eastwoodovi, Harrisonu Fordovi, Paulu Newmanovi i Robertu Redfordovi. V předloze je to totiž Ir středního věku s prošedivělými zrzavými vlasy. Režisér Frank Darabont ale chtěl Freemana kvůli hlubokému hlasu a autoritě. Ve snímku ale nakonec zůstala jeho věta: „Možná, protože jsem Ir,“ jako vtip.

13. Režisér Darabont se při natáčení každou neděli díval na film Mafiáni. Z něj se inspiroval a do Vykoupení dal voiceover a zobrazil běh času. Darabont napsal i scénář. Měl ho hotový za 8 týdnů.

14. Na konci filmu se objeví nápis In memory of Allen Greene. To byl Darabontův agent a blízký přítel, který zemřel krátce před dokončením snímku.

15. I když scéna, kdy se Andy plazí kanalizací, vypadá dost nechutně, ve skutečnosti to exkrementy samozřejmě nebyly. Jednalo se o směs čokoládového sirupu, pilin a vody. Ještě roky po natáčení prý trubky zapáchaly kakaem.

16. Když měl Robbins natáčet scénu, kdy z potrubí vyleze do stoky, odmítl. Chemik totiž vodu testoval a označil ji za nebezpečnou. Vše ale dezinfikovali a točilo se.

17. Když je v záběru detail Andyho ruky, jak nabíjí revolver nebo ryje své jméno do zdi, není to ve skutečnosti ta Robbinsova, ale režiséra Darabonta. Dotáčelo se totiž při postprodukci a režisér si myslel, že jen on dobře ví, jak to má vypadat.

18. I když byl nominován na 7 Oscarů včetně nejlepšího snímku, nedostal ani jeden. Na stránkách IMDb (Internet movie database) je ale už roky hodnocen jako nejlepší film všech dob.

19. Aby se na roli dobře připravil, strávil Robbins nějaký čas na samotce, prostě se nechal zavřít do vězení.

20. Na natočení závěrečné scény, kdy se Red a Andy setkají na pláži, trvalo studio. Darabont chtěl film ukončit Redovou cestou autobusem.

21. V roce 2007 utekli dva trestanci z věznice v New Jersey podobně jako Andy. Díry ve zdi také zakryli plakáty. Tuto dvojici ovšem dopadli.

22. Kvůli Robbinsově výšce 195 cm museli pro roli ředitele Nortona hledat někoho podobně vysokého. Andyho útěk totiž závisí na tom, že Nortonovi ukradne oblek a vezme si ho.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.