Režisér Jan Svěrák: Blýská se na lepší časy českého filmu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Režisér Jan Svěrák: Blýská se na lepší časy českého filmu!

Jan Svěrák.
Jan Svěrák. (archiv Blesku)

Jan Svěrák a jeho otec jsou u českého filmu zárukou kvality. Jan má na kontě několik filmů a Oskara, za film Kolja. Nyní Svěrákovi berou do kin další film Po strništi bos, který je inspirován příběhem Zdeňka Svěráka. Premiéra proběhla ve Slavonicích, kde se film natáčel.

Filmování na jihu Čech si filmaři užili. Lidé byli vstřícní a sdílní. Tento film zachycuje silný lidský příběh, který je vyprávěn očima dítěte. Silných příběhů v současné české filmové tvorbě výrazně ubylo.

„Všechno začalo odstátněním filmu, kdy Barrandov přestal být silným producentem. Barrandov fungoval za totality jako americká studia – měl několik producentských skupin, zaměstnával desítky scénáristů a dramaturgů,“ řekl pro Pražské listy Jan Svěrák.

Nyní se začalo blýskat na lepší časy, Jan byl členem fondu, který rozjel Scénáristický inkubátor, tříletý projekt, který by měl znovu oživit českou filmovou scénu.

Na video z natáčení s Janem Svěrákem se podívejte zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.