Konec festivalu bez hvězd: Situaci zachraňoval šoumen Jeremy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Konec festivalu bez hvězd: Situaci zachraňoval šoumen Jeremy!

Situaci zachraňoval šoumen Jeremy!
Situaci zachraňoval šoumen Jeremy! (Foto ara)

Zatímco na zahájení 52. ročníku MFF Karlovy Vary se to na červeném koberci hvězdami jen hemžilo, na zakončení zel prázdnotou.
Na zahájení je běžné, že přijíždějící hvězdy na koberci pozdraví, moderátor je uvede, ale na závěrečném ceremoniálu je ticho jako po pěšině. Možná je to lepší, protože by se moderátor ukousal nudou. A tak fanoušci bouřlivě přivítali jen Jiřího Bartošku (70), oceněho režiséra Václava Vorlíčka (87) a největší z festivalových hvězd Jeremy Rennera (47).

Renner si ve Varech okamžitě získal nálepku velkého sympaťáka. Ale zřejmě si řekl, že poslední červený koberec přeběhne za deset vteřin, a tak se i stalo. I tak ale stihl udělat pár grimas a pobavit publikum. O to víc se odvázal při vyhlašování cen a nakonec si i on jednu odnesl.A protože přijel s oběma rukama zlomenýma, s těžkou cenou mu musel »Barbuška«, jak Jeremy oslovoval Jiřího Bartošku, pomoct, přece jenom křišťálová koule něco váží.

Bylo zřejmé, že pánové si padli do noty. I na afterparty v Grandhotelu Pupp se oba podobně oblékli. Jak ale oba rychle vtrhli na párty, tak rychle vpluli do prominentního Becher´s baru v podzemí. A tak se na mejdanu v Puppu objevila jen slovenská herečka Táňa Pauhofová, Jiří Dvořák, Jana Švandová, Zdeněk Podhůrský nebo Petr Jančařík s manželkou. 

Film, který nikoho nezajímal
Získal 575 tisíc korun

Po dlouhých patnácti letech vyhrál hlavní cenu filmového festivalu v Karlových Varech český film. Křišťálový glóbus získalo historické drama Křižáček a uvedlo tak všechny v sále do rozpaků.

Zdrženlivost budil snímek od režiséra a scénáristy Václava Kadrnky (43), který vznikl v česko-slovensko-italské koprodukci nejen u novinářů, ale i u návštěvníků festivalu. U nich se snímek, který tvůrce charakterizuje jako obrazovou báseň o pouti středověkého rytíře za synkem, jenž uteče za dobrodružstvím, netěšil příliš velkého zájmu.

Během promítání na festivalu se totiž filmovými fanoušky ani nezaplnil sál, kde se drama s Karlem Rodenem (55) v hlavní roli pouštělo. A to není ve Varech vůbec obvyklé. Většinou diváci stojí několik hodin před sálem a čekají, zda se na promítání vůbec dostanou. Na internetovém portálu Československá filmová databáze má vítězný snímek zatím pouhých 48 %.

To však nemění nic na tom, že tvůrcům filmu otevře výhra Křižáčkovi cestu na zahraniční přehlídky a získali tak také finanční odměnu více než půl milionu korun.

VELKÁ CENA – KŘIŠŤÁLOVÝ GLÓBUS (25 000 USD).
Křižáček
Režie: Václav Kadrnka
Česká republika, Slovensko, Itálie, 2017
ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY (15 000 USD)
Chlapi nepláčou / Muškarci ne plaču
Režie: Alen Drljević
Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvatsko, Německo, 2017
CENA ZA REŽII
Peter Bebjak za režii filmu Čára / Čiara
Slovensko, Ukrajina, 2017
CENA ZA ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Jowita Budnik a Eliane Umuhire ex-aequo za role ve filmu Ptáci zpívají v Kigali / Ptaki śpiewają w Kigali
Režie: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Polsko, 2017
CENA ZA MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Alexander Yatsenko za roli ve filmu Arytmie / Aritmiya
Režie: Boris Khlebnikov
Rusko, Finsko, Německo, 2017

Na videa z Varů se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.