Největší omyly v kuchyni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Největší omyly v kuchyni!

Ukázalo se, že mnoho kuchyňských mouder jsoujen mýty.
Ukázalo se, že mnoho kuchyňských mouder jsoujen mýty. (Profimedia.cz)

PRAHA – Hnědý cukr je zdravější než bílý. Chceteli usnadnit loupání vajíček, prudce je zchlaďte studenou vodou. Prokázalo se, že nejen tato moudra jsou mýty. Například i přidávání oleje do vody k těstovinám je bezpředmětné! Přesvědčte se sami.

..

  1. Alkohol se při vaření vypaří.
    NE! Omáčka uvařená z vína nebo kořalky obsahuje 85% původního objemu alkoholu. Čím déle ho tepelně zpracováváte, tím více ho vyprchá. Ale i po dvou a půl hodinách zůstává v pokrmu 5 % původního obsahu alkoholu.
  2. Hnědý cukr je zdravější než bílý.
    NE! Hnědý cukr se vyrábí z bílého. Není tedy pravda, že je chemicky méně upravený než cukr bílý. Naopak! A co se týče kalorií, jsou si oba druhy cukru rovny.
  3. Vajíčka se lépe loupou, když se prudce zchladí.
    NE! Prudkým ochlazením se pod skořápku vajíčka mohou dostat bakterie, které se tam navíc začnou okamžitě množit. Zda jde vejce dobře či špatně loupat, na ochlazení vůbec nezávisí.
  4. Předehřátím trouby zabráníme vysoušení masa.
    NE! Pomalé ohřívání bublaninám ani masu neškodí. Předehřívání akorát zvyšuje spotřebu energie či plynu, a to až o 20 %.
  5. Houby nesmíme ohřívat.
    NE! Žádné nebezpečné látky druhým ohříváním nevznikají.
  6. Míchat musíme stále jedním směrem.
    NE! Je to jen způsob, jak šikanovat kuchařské učně a pomocné síly.
  7. Mušle lze jíst pouze v zimě.
    NE! Ideální velikosti nedosahují v zimě, ale ve věku dvou až tří let.
  8. Konzervační látky jsou nezdravé a ničí aroma.
    NE! Protože zpomalují proces rozkládání potravy, přispívají naopak spíše k zachování aromat.
  9. Mouka se před zpracováním musí prosít.
    NE! Na chuť těsta nemá vliv, jestli jsme mouku předem proseli, nebo ne.
  10. Nudle se neslepí,když přidáme do vody olej.
    NE! Voda s olejem se smísí jen při rychlém kvedlání. Jinak zůstane olej vždy na hladině. Těstoviny na dně hrnce to tedy neovlivní.
  11. Zrnka rýže ve sláncezabrání tvoření hrudek.
    NE! Kam by se poděla všechna ta vlhkost? Tu by totiž zrnka rýže musela nasát, takže by alespoň nabobtnala.

30.5.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.