Séf má dovolenou a není v práci! Bude havaj? Zapomeňte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Séf má dovolenou a není v práci! Bude havaj? Zapomeňte...

Odjede-li váš šéf na dovolenou, ještě to neznamená, že si v kanceláři můžete dělat, co chcete. Třeba hrát ping-pong...
Odjede-li váš šéf na dovolenou, ještě to neznamená, že si v kanceláři můžete dělat, co chcete. Třeba hrát ping-pong... (Profimedia.cz)

BERLÍN/PRAHA – Sotva šéf vytáhne paty z práce začínají někteří kolegové tancovat po stole – prodlužují si přestávky, vyřizují si soukromé telefonáty do zahraničí a v práci pořádají třeba závody v jízdě na kancelářských židlích nebo pěvecké soutěže. Tak takhle ne! Šéf vás může napomenout i z dovolené.

Co rozhodně nemáte v jeho nepřítomnosti dělat, vám poradí odborník na pracovní právo JUDr. Martin Felser.

„Šéf zůstane šéfem i v bazénu,“ varuje Felser. „Pokud se nějakým způsobem dozví, že jeho podřízení mají v jeho nepřítomnosti taky takovou »dovolenou«, že kancelářské židle se změnily téměř v pohovky, může zasáhnout i z dovolené. Může poslat napomínací SMS, fax, mail nebo i zatelefonovat.“ Napomenutí může přehodit i na svého zástupce. Jediné, co zástupce nesmí, je dát někomu výpověď.

Aha! vám nyní poradí, čeho byste se raději měli vyvarovat během šéfovy dovolené.

Ha, mohu zaparkovat na šéfově místě.
Zapomeňte na to! Dovedete si představit ten trapas, kdyby se šéf vrátil dřív?

Super, bude mejdan!
Nepleťte si pracoviště bez šéfa s bytem bez dozoru rodičů. Zapomeňte na pijatyku v práci, alkohol na pracoviště opravdu nepatří.

Teď tu velím já!
I když si myslíte, že práci šéfa zvládnete lépe, nezkoušejte ho ze hry vyšachovat během jeho nepřítomnosti. Pokud jste si to předem nedomluvili, tak raději zapomeňte na to, že byste nechodili do kanceláře a pracovali z domova.

Šéfova židle je pohodlnější.
I v době jeho dovolené je šéfova kancelář tabu. Nezapomeňte, že po budově mohou být rozmístěny kamery.

Jsem jeho zástupce, tak teď to tu bude fungovat podle mě!
Pokud vás šéf pověřil zastupováním v době jeho nepřítomnosti, tak se z toho nenechte vystresovat. Než něco rozhodnete, raději si to ještě jednou promyslete. Pokud pochybujete, klidně šéfovi zavolejte. Raději mu ale nevolejte před 11. hodinou dopolední a po 18. hodině večerní. Dopřejte mu na dovolené klid.

Budeme si hrát!
I v době šéfovy dovolené zachovejte běžné pracovní pořádky. Nemyslete si, že si donesete do práce Scrabble a uspořádáte s kolegy turnaj ve hraní stolních her.

Šéf tu není, tak to tu taky zabalím.
Šéf má dovolenou, ne vy! Vy do práce chodit musíte. I kdyby jste měli všechno hotové, musíte dodržet pracovní dobu. Tedy, pokud se nedomluvíte jinak. Braňte se ale, pokud by vám šéfův zástupce chtěl přidělit práci, kterou nemáte uvedenou v popisu práce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.