Galerie nejlepších světových podfukářů. A je mezi nimi i Čech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Galerie nejlepších světových podfukářů. A je mezi nimi i Čech!

Královský hrad Karlštejn prodal Harry Jelínek s naprostým klidem americkému žvýkačkovému magnátovi.
Královský hrad Karlštejn prodal Harry Jelínek s naprostým klidem americkému žvýkačkovému magnátovi. (: profimedia.cz, archiv)

Kdo by se nechtěl topit v penězích? Možností, jak vydělat balík, je spousta, třeba pracovat každý den do úmoru. Jenže kdo by se takhle dřel? Existují přece mnohem jednodušší cesty!

Chytráků, kteří přišli k pohádkovému jmění díky podvodům, zná historie nepřeberně. I mezi těmito podfukáři existuje elita, na kterou byli nebo ještě jsou všichni krátcí. Možná vás ani nepřekvapí, že mezi těmito mistry podvodů najdete i Čecha.

Josef »Harry« Jelínek (1905 - ?)
Prodám hrad, zn. spěchá!

Asi nejznámějším českým superpodvodníkem je Harry Jelínek. Narodil se jako Josef Jelínek v roce 1905 a jak tvrdilo jeho okolí, hned bylo jasné, že dokáže velké věci! Do světa obchodu s uměním Harryho uvedla hraběnka Lizy, která se do mladého muže, hovořícího čtyřmi jazyky, bezhlavě zamilovala. A Jelínek její náklonnosti dokázal parádně využít a začal ze svých rukávů tahat jedno podfukářské eso za druhým. Kvůli pochybným prodejům různých uměleckých děl bylo na Jelínka podáno přes pět set žalob, všechny ale nakonec skončily smírem, případně odvoláním žaloby.

Potom přišel na řadu Jelínkův největší podvod, to když americkému žvýkačkovému magnátovi Chikelsovi prodal hrad Karlštejn, který mu samozřejmě vůbec nepatřil. Chikelse Jelínek hradem nejprve provedl, pro větší věrohodnost na tuto akci dokonce najal řadu komparsistů z pražské galerky. Vyplatilo se! Chikels uvěřil, že hrad je opravdu »barona Harryho« a neváhal složit tučnou zálohu na koupi, kterou Jelínek okamžitě vyjel rozfofrovat do Splitu. Doslova neuvěřitelně pak působí zjištění, že o několik měsíců později Jelínek podvedeného Chikelse potkal a za tehdy velké peníze, 10 000 dolarů, mu prodal zcela cizí jachtu.

Jako třešničku na dortu se Jelínkovi podařilo jinému americkému podnikateli za 9000 dolarů prodat pražskou tramvajovou linku číslo jedna. Za druhé světové války Jelínek kolaboroval s Němci a byl tudíž po jejím konci donucen uprchnout z Evropy. S sebou si odvezl velké množství drahých kamenů a zlata. Jeho stopu se nepodařilo nikdy vypátrat.

Henricus Antonius van Meegeren (1889 – 1947)
Geniální malíř ve službách zločinu

Odmalička bylo jasné, že Henricus je opravdu talentovaný malíř. První výstavu svých děl uspořádal ve svých 27 letech. Nejprve byly jeho práce přijímány s uznáním, brzy však přestal odborníky i veřejnost zajímat a upadl v zapomnění. Henricus se proto vrhnul do studia starých mistrů, pět let piloval techniku malby, složení barev i přípravu plátna. V roce 1937 namaloval obraz Kristus v Emauzích ve stylu holandského mistra Jana Veermera. A světe div se, jedno renomované muzeum koupilo obraz jako originál za tehdy astronomickou částku 58 000 liber. V roce 1942 prodal šikovný plagiátor jeden ze svých obrazů dokonce velkému znalci umění, německému polnímu maršálovi Göringovi. Po válce byl kvůli tomu obviněn z kolaborace, protože podle úřadů prodal holandské národní dědictví. Dlouho mu trvalo, než přesvědčil soud a hlavně holandské odborníky, že nacistovi prodal jen falzifi kát. Aby soud přesvědčil, namaloval během dvou měsíců ve vězení obraz Mladý Ježíš učí mudrce v chrámu. Soud musel uznat, že Henricusova díla jsou od originálů nerozeznatelná. V očích veřejnosti se tak šikovný podvodník stal hrdinou. Hlavně proto, že se mu podařilo zesměšnit kompletní odbornou elitu své doby.

Frank W. Abagnale (59)
Padělatelský supertalent

Kdo by neznal jméno jednoho z největších podvodníků historie? Jméno, zpopularizované hlavně Spielbergovým filmem Chyť mě, když to dokážeš (2002) s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Frank Abagnale v šestnácti letech utekl z domova a začal se živit paděláním takřka čehokoliv. Platil nekrytými šeky, padělal své osobní doklady, díky zfalšovaným dokumentům se vydával za pilota dopravního letadla, právníka, lékaře nebo učitele. Nejzajímavější ovšem je, že díky své inteligenci a schopnosti učit se všechna tato zaměstnání nějaký čas opravdu vykonával! Na to, aby udělal závěrečné zkoušky na právnické fakultě mu stačil asi týden učení! To, co ostatní pilně studovali pět let zvládl vstřebat za několik dní.

Abagnale vydělával spoustu peněz, zároveň jich ale spoustu utrácel. Vychutnával si život v přepychu, krásné ženy, silná auta. Za pět let asi osmkrát změnil identitu a v šestadvaceti zemích světa okradl různé finanční ústavy o více než 2,5 milionu dolarů.

Jeho neuvěřitelných schopností nakonec využila FBI a nabídla mu práci odborného poradce při vyšetřování různých padělatelských kauz. Frank W. Abagnale je v současnosti jedním z nejlepších specialistů na ochranné známky a zabezpečení, spisovatelem, navíc přednáší na univerzitách. Svůj podvodnický talent dal zkrátka plně do služeb zákona.

Charles Ponzi (1882 - 1949)
Je libo letadlo?

Nechvalně známý finanční systém, tzv. letadlo, neboli pyramidu, zná asi každý. V zásadě jde o to, že starší investoři jsou vypláceni z peněz investorů nových. Čím blíže jste vrcholu pomyslné pyramidy (čím více lidí je v hierarchii pod vámi), tím větší máte zisk. Ti ve spodních patrech mají ovšem smůlu a jen platí. Tento systém uvedl do praxe právě Charles Ponzi, Američan italského původu. Ten v roce 1919 přišel s naoko fantastickou nabídkou: Investujeteli do mé Společnosti pro obchodování s cennými papíry, do 45 dnů získáte 50% vložených investic a do 90 dnů plných 100%. Pak už budete jen vydělávat bez práce. No řekněte sami, to je přece nabídka, která se neodmítá! Sám Ponzi se pochopitelně postavil na samotný vrcholek pyramidy a v létě roku 1920 už inkasoval bez jakékoliv námahy 225 tisíc dolarů denně! Charles Ponzi je ovšem typickým příkladem, že každý zločinec dříve či později narazí. Když bublina splaskla, odseděl si deset let ve vězení, rozvedla se s ním manželka a nakonec byl deportován zpět do Itálie. Zemřel v roce 1949 v brazilské nemocnici pro chudé. Jeho majetek byl odhadnut na 75 dolarů.

Kuriozity ze světa podvodníků

Gynekologem po pár pivech
Hodně kuriózní podvod se odehrál na počátku 90. let, ještě za existence Československa, v Bratislavě. Podnapilý šestadvacetiletý učitel autoškoly zcela náhodně zazvonil u cizího bytu a jeho obyvatele, mladé manžele, přesvědčil, že je gynekolog provádějící vyšetření matek. K desetiminutovému »zákroku« si vyžádal polévkovou lžíci. Čtyřiadvacetiletá matka tří dětí si prý ničeho podezřelého nevšimla.

Harry Jelínek po indicku
V roce 2005 koupil jeden americký podnikatel za 35 milionů rupií rezidenci v centru indického Dillí. Když se přijel na »svůj« majetek podívat, zjistil, že se stal obětí monumentálního podvodu. V uvedené rezidenci totiž bydlel jakýsi Manmohan Singh, který o prodeji nevěděl vůbec nic. Pikantérií byl hlavně fakt, že Singh byl v té době ministrem indické vlády.

Jedna žena nestačí?
Indonéský sňatkový podvodník Paata Senta se během šestnácti let své činnosti stihnul 121krát oženit! Po svatbě si vždy užil svatební noc, sebral věno a zmizel. Klec spadla, když se začal omylem dvořit své první, tedy jediné zákonité manželce. Při tomhle množství je ale celkem pochopitelné, že ji nepoznal.

Tolik jich snad opravdu nepotřebuje!
Ing. Aleš Pavol je pachatelem největšího podvodu s prezervativy v historii. Neuvěřitelných 7,1 milionu kondomů v hodnotě 9 milionů korun vylákal v první polovině devadesátých let na firmě Vulkan. Za prokázaný podvod byl v roce 1995 odsouzen na 7 let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.