Tohle jedí cyklisté během etapy na Tour de France: Haló, svačina!
Stravují se v nezáviděníhodných podmínkách, jinak to ale nejde. Cyklisté na Tour de France stráví v sedle denně šest hodin a víc, přičemž za etapu spálí zhruba 3500 – 4500 kalorií (to je jako horník či dřevorubec při osmihodinové šichtě). Jak zařídit, aby vyčerpáním z kola nespadli a naopak energii tělu dodávali?
Musejí jíst v sedle… Prudké sjezdy nebo klidné rovinky, to jsou ideální místa, kde jezdci mohou posvačit. Každá stáj má proto ve speciálně označených občerstvovacích úsecích své lidi, kteří balíčky se svačinou rozdávají. Do její party patří vlastní kuchař či specialista na výživu.
Dohlížejí na to, aby do sebe jezdci denně dostali potravu o obsahu až 6000 kalorií (doporučený příjem pro běžné lidi je přitom třetina). Jako byste denně spořádali steak o váze 2,7 kilo!
A přitom cyklisté hubnou… Tour je obrovská námaha, Ir Mark Scanlon prý v roce 2004 během 45 minut dlouhé horské časovky na vrchol Alp d´Huez shodil 6 kilo! „Zapomeňte na jakékoliv diety. Kupte si kolo, projeďte si za tři týdny trasu Tour a zhubnete, přičemž si můžete jíst, co chcete,“ radí cyklisté. Je to na vás…
Jak se jí na Tour
Snídaně (3 - 4 hodiny před startem)
Cereálie, ovesné vločky, rýže, těstoviny, nudle, ovoce, croissanty, sójové mléko, džusy, káva…
Cyklisté by měli vždy jíst to, co jim chutná, jinak si koledují o zažívací potíže.
Svačina (2 hodiny před startem)
Půllitrový koktejl bohatý na pomalu se uvolňující uhlohydráty.
Z něj budou závodníci čerpat energii v úvodních hodinách etapy.
Oběd (během etapy) viz foto
Svačina (ihned po dojezdu)
Voda, slazené sycené nápoje (prý jede pomerančová fanta). V týmovém autobusu je pak k mání ovocný koktejl s uhlohydráty, rýžové snacky, pokrmy z vajec, na konec se pije čokoládový proteinový nápoj na regeneraci svalů.
Tělo se musí znovu začít připravovat na další den.
Večeře (po 20. hodině)
Zelenina, rýže, těstoviny, kuřecí maso s omáčkou, jogurt, ovoce.
Před spaním se pije půl litru vody, povolená je čokoláda.