Radíme na téma: Rýže. Zapomeňte na klasickou!
Rizoto je jedním ze základních pilířů milánské kuchyně. Často ho tam v jídelních lístcích najdete ve více variantách, než je tomu u těstovin. Můžete si ho dát buď jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Italové berou rizoto jako hotové jídlo i jako přílohu. Velmi rádi si k němu dopřejí třeba telecí kolínko.
Základem kvalitního italského rizota je rýže. Buď arborio, carnaroli, nebo vialone nano. Dlouhozrnnou rýži Italové nepoužívají! Ta by totiž špatně držela pohromadě. Před použitím rýži nepropírejte, jak jste zvyklí. Asi 5 minut ji ve větším hrnci smažte na másle nebo olivovém oleji. Důkladně ji při tom promíchávejte. Ke konci smažení přidejte cibuli a ostatní předem osmažené ingredience. Pak teprve do rýže nalijte ne moc slaný vroucí masový vývar. Rýže by měla být tímto způsobem za 20 minut hotová. Je dobré ji od patnácté minuty vaření ochutnávat, abyste ji získali tzv. al dente (tzv. na skus).
Rýži určenou přímo k výrobě italského rizota seženete i u nás.