Evropská unie se zbláznila! Plenky budou dražší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Evropská unie se zbláznila! Plenky budou dražší

Tihle cvalíci zatím neudělají bez plen ani ránu. A jejich maminky budou muset kvůli Evropské unii právě za pleny platit zase o něco více.
Tihle cvalíci zatím neudělají bez plen ani ránu. A jejich maminky budou muset kvůli Evropské unii právě za pleny platit zase o něco více. (: profimedia.cz)

PRAHA – Co si na nás ještě nevymyslí! Evropské unii se nelíbí, že v České republice je jen pětiprocentní daň na dětské pleny. A hrozí trestem, pokud nezvedneme daň na 19 % procent. Už dnes začne v Bruselu řízení s Českou republikou.

● Nutí nás zvýšit DPH z 5 na 19 procent
● Kdo na to doplatí? Rodiny s dětmi

Nízkou daní totiž prý podle Evropské komise porušujeme evropské právo. Podle EU totiž plenky nepatří mezi hygienický materiál. Úředníci z Bruselu zkrátka zase úřadují. U plen pro dospělé totiž snížená DPH nevadí... Podobná situace je i v Polsku nebo Portugalsku.

Zhruba 1600 korun stojí pleny rodinu s malým dítětem za měsíc. Teď se však Evropská unie postavila proti! Podle ní totiž nejsou dětské pleny hygienický materiál a nelze tedy na ně uplatnit nižší pětiprocentní DPH. Po zvýšení DPH na 19 % tak plínky budou stát okolo 1800 korun za měsíc! Vladimír Špidla (ČSSD), český eurokomisař, je ale proti, a snaží se za »práva českých miminek« v Bruselu bojovat. „Zdražení plenek jde přímo proti úsilí unie i členských zemí zvyšovat porodnost a pomáhat mladým rodinám!“ Bouří se i čeští politici. Většina stran má totiž ve svém předvolebním programu podporu rodin s dětmi.

Zdražení plenek rozčílilo i maminky. „Je to strašné. Před několika měsíci se mi narodil chlapeček, a spotřebujeme tak 10 plenek na den. Vyšší porodné jsem nestihala, ale zdražení se mě citelně dotkne. Jako matka samoživitelka počítám každou korunu,“ potvrdila Aha! Gábina Piklová z Prahy. Tresty kvůli nižšímu DPH na dětské pleny zvažovala komise už několikrát. Vždy ale tento problém odložila vzhledem k chystané dohodě o nové směrnici o nižších sazbách DPH. Nezbývá než doufat, že i tentokrát se na plenky tak trochu »pozapomene«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.