Sirotci Nela a Patrik: Rodiče se jim zabili na motorce a... Dědictví? Dluhy za dva miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sirotci Nela a Patrik: Rodiče se jim zabili na motorce a... Dědictví? Dluhy za dva miliony!

Jejich životy vyhasly při bouračce v italských Alpách...
Jejich životy vyhasly při bouračce v italských Alpách... (reprofoto TV Prima)

Loni o prázdninách se Nele (19) a Patrikovi (17) Řezáčovým z Bakova nad Jizerou zhroutil svět. Dozvěděli se děsivou zprávu: jejich rodiče se z motorkářské dovolené v Itálii už nikdy nevrátí. Životy obou vyhasly v alpských serpentinách. Když se Nela s Patrikem probrali z prvotního šoku, přišlo další děsivé zjištění: jejich otec jim zanechal obrovské dluhy!

Na tu chvíli Nela a Patrik nikdy nezapomenou. Rodiče Kateřina (†39) a Josef (†39) zemřeli po srážce s protijedoucím autem. Když se to Nela dozvěděla, nemohla strašlivé zprávě uvěřit. „Chvíli brečíte, chvíli nechápete, nevěříte, pak vám dojdou slzy,“ pláče Nela ještě dnes.

Spolu s bratrem zůstali ze dne na den na vše sami. A pak se objevily i osudové dluhy. Jejich otec podnikal, živil se jako zámečník. „Měl hodně kšeftů, byl šikovný, měl tolik práce, že nestíhal,“ prozradil rodinný přítel.

Přesto po sobě zanechal dluh 1,5 milionu na daních u finančního úřadu a dalšího půl milionu za materiál u dodavatelů. O otcových problémech sourozenci neměli ani ponětí. „Asi se z toho chtěl dostat sám. Myslím, že to nevěděla ani máma,“ soudí Patrik.

Spolu zatím žijí ve starším domě po rodičích. Byl koupený před deseti lety a táta ho stále opravoval. Teď ale hrozí, že o něj sourozenci přijdou! „Když dědictví, tedy dům, přijmeme, zdědíme i dluhy. A o barák kvůli nim přijdeme! Když dědictví odmítneme, o střechu nad hlavou přijdeme jakbysmet,“ zoufá si Nela, která právě úspěšně složila maturitu, nad bezvýchodností situace.

Její bratr je na střední škole a přes týden bydlí na internátu. Přijít o jedinou památku po rodičích a zázemí by pro oba bylo zdrcující. Stát jim ale dluh u finančního úřadu neodpustí. Nanejvýš škrtne penále, které dál naskakuje… Kdo sirotkům, kteří stojí teprve na prahu dospělosti, pomůže? „Tohle jsme měli řešit nejdřív za třicet let, a ne už teď,“ slzí Nela.

Dětem pomáhá město

Těžká životní situace Nely a Patrika dala vzniknout sbírce, kterou pro sourozence založilo město Bakov nad Jizerou. „Město se snažilo podat pomocnou ruku, a to například v podobě právního a finančního poradenství. V průběhu dědického řízení se ovšem ukázalo, že to bohužel stačit nebude. Finanční prostředky jim pomohou vypořádat se s dluhy a zajistit si střechu nad hlavou,“ popsala vedoucí úřadu Lenka Koucká.

Přispět můžete na číslo účtu 1072469040287/0100.

Přečtěte si
bolek123
29. 5. 2012 • 13:47

přesně tak, vůbec nechápu proč chtějí po lidech aby jim dávali peníze, když jim po prodeji baráku zbyde víc než mají mladí lidé. a jestli jim přijde 1mil a pul do začátku málo tak to je fakt nehoráznost a drzost. je vidět jak media jsou všemocná, udělají z dětí sirotky bez koruny a všichni se slitujou a pošlou jim peníze. Nikoho nezajímá jak to doopravdy je!!

hillaarkaa
29. 5. 2012 • 12:30

Chánoveckým a v Krupce

znalec
29. 5. 2012 • 08:34

níže diskutujícím přibližuji cenu dědictví - domu v obci Horka u Bakova nad Jizerou : pozemek o celkové výměře 1915m se stavbou patrového domu = tržní cena cca 3500000 Kč, pak diskutujte o potřebnosti sbírky

winterfreshka
28. 5. 2012 • 21:44

Bolek123+ kdotoje0+ lydie.korabelnikova=1 a ten samý uživatel

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.