Rekonstruují kotelnu v domě s pečovatelskou službou: Nechali seniory mrznout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Rekonstruují kotelnu v domě s pečovatelskou službou: Nechali seniory mrznout!

Jana Nováková a Jaroslav Jindra měli v bytě kolem 14 stupňů. Zahřívali se dekami.
Jana Nováková a Jaroslav Jindra měli v bytě kolem 14 stupňů. Zahřívali se dekami. (pro Aha! – Marek Hofman)

Desítky obyvatel domu s pečovatelskou službou v Sakařově ulici v Týně nad Vltavou jsou doslova v šoku. Radnice je nechala mrznout v jejich bytech poté, co začala s rekonstrukcí kotelny v domě. A to na začátku topné sezony. Nesmyslné rozhodnutí města mělo málem i lidskou oběť.

Na jednotce intenzivní péče českobudějovické nemocnice skončil senior (79), jeden z obyvatel domu, který byl silně podchlazený.

„Jeho tělesná teplota byla 34 stupňů Celsia, což je život ohrožující stav u tak starého člověka. Ten pán je ležící a je nemocný,“ řekl Aha! lékař Karel Maršík, který je jedním z obyvatel druhé části domu, kde se také netopí.

„Skutečně v bytech byla velká zima, od 12 do 15 stupňů. Někteří senioři tu špatně a málo chodí, jiní jen leží. Můžou dostat zápal plic a umřít,“ říká lékař. Stav odvezeného seniora je nyní velmi vážný, i když stabilizovaný. A přímo souvisí s tím, že v bytech byla doslova »kosa«.

Další důchodci už mají prý rýmu a zvýšenou teplotu. Ranní teploty byly nejméně od pátku do pondělí maximálně 6 stupňů, přes den bylo okolo sedmi až deseti. Až včera se oteplilo.

„Byli jsme si stěžovat u pana místostarosty Ivo Machálka, ale byli jsme v šoku. Řekl nám, že aspoň budeme otužilí a že si máme zvykat. Že aspoň nebudeme zhýčkaní, kdyby v zimě topení vyplivlo,“ řekla Aha! paní Božena, obyvatelka domu s pečovatelskou službou. Ta je přístupem města znechucená.

„Platíme tu nemalé peníze a jsme jim ukradení. Vzpomenou si na nás jen před volbami. To nemohli rekonstrukci nechat na jaro?“ ptá se.

Starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek začal celou situaci řešit, ale až poté, co ho oslovilo Aha!. Lidi uklidnil, že by se v nejbližší době mělo začít topit. Zda tomu tak skutečně bude, je otázka. Rekonstrukce kotelny totiž potrvá nejméně další týden až dva.

Přečtěte si
bobina
12. 10. 2011 • 15:06

při příštích volbách už nevolila. Člověk nad tou arogancí žasne,bohužel se ničeho nedomůže. Sesle pod zadkem pana starosty je do příštího volebního období pevná a tak se na všechny může vykašlat. Je to hnus,jací lidé se u nás dostávají k moci.A další hnus je,jak se u nás zachází se starými lidmi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.