Paroubek byl u výslechu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Paroubek byl u výslechu!

Naštvaný Jiří Paroubek přichází k výslechu kvůli kauze Unipetrol.
Naštvaný Jiří Paroubek přichází k výslechu kvůli kauze Unipetrol.

PRAHA – Šéf ČSSD Jiří Paroubek byl včera půldruhé hodiny u výslechu na protikorupční policii kvůli petrochemickému holdingu Unipetrol. Přítomní polští státní zástupci, kteří požádali českou policii o pomoc, vyšetřují totiž podivné okolnosti prodeje Unipetrolu polské firmě PKN Orlen.


„Mám takový dojem, že mě chtějí vyslechnout proto, aby se transparentně ukázalo, že premiér, který řídil vládu na začátku roku 2004, kdy byla provedena privatizace, s tím mohl mít něco společného. Což je ale nesmysl,“ naštvaně řekl při příchodu na policii Paroubek. Ve zmiňovaném období roku 2004 byl premiérem Vladimír Špidla. A co Paroubek u výslechu řekl? Prý nic moc. „Nebyl jsem tehdy členem vlády, takže to nemůžu znát, a většina mých odpovědí byla obecná,“ podotkl Paroubek. Vyslechnuti mají být i Vladimír Špidla, Stanislav Gross, ale i současný předseda vlády Mirek Topolánek (ODS).

Polští vyšetřovatelé navíc připravují novou žádost o právní pomoc, protože budou chtít vyslechnout v Česku ještě dalších 18 lidí.

Poláci se o privatizaci Unipetrolu, který od české vlády koupil polský PKN Orlen, začali zajímat v souvislosti s podezřením na korupci a škodu, která mohla být firmě PKN Orlen způsobena. Někdejší manažer Orlenu Krzysztof Kluzek tvrdí, že od polského lobbisty Jacka Spyry slyšel o úplatcích 42 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun).


Autor: (ČTK)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.