Statečný český kapitán: Zachranoval turistku, utopil se ve vodopádu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Statečný český kapitán: Zachranoval turistku, utopil se ve vodopádu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nedisciplinovanost turistky vedla v úterý k tragické smrti tří Čechů v turistickém ráji pod vodopády Trinity Falls na karibském ostrově Svatý Vincenc. Žena se navzdory pokynům kapitána jachty vrhla do zrádných vod a s ní zahynuli i dva muži, kteří jí přispěchali na pomoc. Mezi nimi zkušený vedoucí výpravy, kapitán Oldřich Mazůrek.

„Je to pravda, zahynul tam můj otec,“ potvrdil Blesku.cz Richard Mazůrek, který s otcem provozoval turistické výlety v oblasti. Pod vodopádem Trinity Falls je silný vír, které nezvládne ani nejlepší plavec. Kapitán Mazůrek to dobře věděl a varoval šestici českých turistů na jachtě, aby v těchto místech do vody neskákali. „Jedna starší dáma kolem sedmdesátky neposlechla a dostala se do víru,“ potvrdila České televizi účastnice zájezdu Vlasta Brychtová. Její manžel jí chtěl pomoci a voda ho strhla také, a po něm i Mazůrka, který skočil za nimi. Na pomoc jim šel ještě asi třicetiletý mladík, který jediný neštěstí přežil.

Kdo byl Oldřich Mazůrek

Byl nejen zkušený jachtař, ale vynikal i jinak. V mládí se stal baleťákem a patnáct let tancoval – dokonce i před britskou královnou. S Laternou Magikou projel kus světa, pak dvacet let pracoval jako fotograf. Nejvíc ho to ale táhlo na moře. „Vždy jsem chtěl být námořníkem,“ říkal. Nakonec si v Polsku udělal kurs jachtingu a mohl vyplout. První jachtu si koupil, a když dosloužila, začal si lodě najímat. Ta původní stále kotví na ostrově Svatý Vincenc, kterým se mu nakonec stal osudným.

Poslední rozhovor před smrtí

Jachtař Mazůrek byl častým hostem tuzemských médií. Zde jsou výňatky z jeho rozhovoru pro Český rozhlas.

Karibik, to je místo, o kterém mnozí sníme...
„Nejhezčí z Karibiku jsou Malé Antily. Jako jsou Himaláje pro horolezce, tak je Karibik pro jachtaře.“

Kde vám domovsky kotví jachta?
„Na Svatém Vincentu. Kotvil jsem i na velmi zajímavém soukromém ostrově, který se jmenuje Pallmailand, kdysi se jmenoval Prum 2. Vlastnil ho můj přítel John Caldwell, světový spisovatel a jachtař. Na ostrově je nejkrásnější karibská pláž Causarina. Jezdily tam hvězdy jako třeba Mick Jagger…“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.