Doba prázdnin a dovolených je tu! Jedete k moři autem? Nejlepší trasy do Chorvatska! A jedna do Itálie... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Doba prázdnin a dovolených je tu! Jedete k moři autem? Nejlepší trasy do Chorvatska! A jedna do Itálie...

Fotografie
Fotografie (internal)

Doba dovolených je tady! Chystáte se letos autem k moři a nevíte, jak dlouho bude trvat cesta, co všechno musíte zařídit a hlavně kolik to bude stát? Deník Aha! pro vás připravil několik oblíbených tras, kterými se dostanete k moři do Chorvatska a Itálie za pár hodin!

 

Země vápencových skal u Jadranu patří k jasné jedničce, kam každoročně míříme. Stejně tak sever Itálie – moře je blízko a letoviska jsou vhodná pro rodiny s dětmi. Ve všech případech se do cílových míst dostanete autem, musíte sice počítat s občasných zdržením na dálnicích (uzavírky, nehoda), přesto například pro čtyřčlennou rodinu je cesta autem nejvýhodnější a nejpohodlnější způsob, jak se do vysněného místa dostat.

A ještě pozor, pokud za volant pustíte třeba svého syna. V Chorvatsku platí pro šoféry mladší 24 let rychlosti nižší o 10 km/h než pro ostatní řidiče. Nesmějí také řídit auta o výkonu vyšším než 100 koní (obvykle s objemem motoru 1,6 a vyšším). Za porušení hrozí pokuta 3500 korun!

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Jak ve Slovinsku ušetřit 780 Kč?

Cestujeteli do chorvatského Záhřebu, čeká vás během cesty několik úskalí. Mezi jedno z nich patří i drahé mýtné ve Slovinsku. Slovinci jsou šalamouni a na dálničních poplatcích chtějí uzmout co nejvíce. Proto prodávají buď týdenní dálniční známky za 15 eur (390 Kč), které ale na celý pobyt nevystačí. Proto částku musíte platit podruhé, i při zpáteční cestě. Nebo máte možnost si koupit měsíční za 30 eur (780 Kč). Ovšem dálnici, která měří pouhých třicet kilometrů, se lze vyhnout a projet Slovinsko pouze po silnici I. třídy. Je však třeba ještě na rakouské straně hranice sjet směrem na Spielfeld a přes bývalý hraniční přechod pokračovat přes Šentilj, Pesnicu, Maribor, Miklavž a Ptuj až k chorvatským hranicím.

Kliknutím zvětšete

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.