Šéf ČEZu Roman - Odvolal velitele svého komanda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Šéf ČEZu Roman - Odvolal velitele svého komanda

Martin Roman
Martin Roman (Aha! – Martin Přibyl, ara)

Trpělivost s podivnými praktikami kontroverzního útvaru kontrolorů (NTZ) došla i samotnému šéfovi ČEZu Martinu Romanovi (40). Včera tak dočasně odvolal z funkce velitele tohoto útvaru Karla Vaniše. Roman chce nechat prošetřit, proč nosil Vaniš na kontroly neplatičů soukromou legálně drženou zbraň. Tu měl při jednom z pracovních výjezdů v roce 2006.

Ještě ve středu ČEZ tvrdil, že členové jeho týmu pro odhalování černých odběrů nechodili ozbrojeni. Nyní se ale objevily fotografie, na kterých je právě šéf NTZ Vaniš zachycen se zbraní. „Je to jasný důkaz, že vymahači chodili ozbrojení,“ říká advokát Jan Rytíř.

Včera se činností speciálního komanda NTZ zabýval i premiér Jan Fischer. „Žádná instituce nemůže vytvářet jednotky či skupiny, které by mohly suplovat činnosti ve výhradní kompetenci státu,“ kritizoval Fischer. Premiér vyzval vlastníky ČEZu, aby dohlédli na dodržování zákonů ze strany kontrolorů. Prověřit jejich počínání má hlavně ministr financí Eduard Janota, jehož ministerstvo spravuje většinový podíl v energetickém gigantu.

Nad dalším osudem komanda se tak i nadále vznáší otazník.

Co je komando NTZ

Skupina pracovníků ČEZu, kteří byli speciálně vyškoleni v bojových uměních, střelbě nebo v odolávání mučení. V oblečení, které nápadně připomínalo speciální jednotky, přijížděli k údajným černým odběratelům – zlodějům elektřiny. Vymáhali na nich zaplacení pohledávky. ČEZ tvrdí, že je to běžná praxe a že se výcvikem snažili chránit své zaměstnance před agresivními zloději elektřiny. Odpůrci argumentují tím, že komando NTZ lidi vydíralo a šikanovalo.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.