Lékaři radí: Jak na vánoční popáleniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Lékaři radí: Jak na vánoční popáleniny!

Malé děti každé popálení pořádně vyděsí.
Malé děti každé popálení pořádně vyděsí. (Profimedia.cz)

Vařící voda, horký olej a koncem roku i nebezpečná pyrotechnika – to všechno může vám, nebo vašim dětem, přivodit bolestivé popáleniny, které vyžadují okamžité ošetření. Lékaři dali dohromady několik základních rad, které vám umožní rychle reagovat.

Chlazení rány

Nejdůležitější je okamžitě přerušit působení tepla a odstranit jeho zdroj (důležité u opaření přes oděv, který musí být odstraněn co nejrychleji) a teplo z popáleniny co nejrychleji odvést ochlazením – proudem studené vody. To by ale nemělo trvat déle než pět minut.

Žádné domácí potraviny

Říká se, že na popáleniny je dobré přikládat mouku či máslo. To ale vede k zalepení rány. Lékař pak má mnohem více práce dostat se k ráně samotné, protože takto uměle vytvořená vrstva se z tkáně obtížně odstraňuje.

Ránu nezakrývejte

Těžce popálená místa nezakrývejte. Pokud není možný okamžitý převoz do nemocnice a hrozí infekce, lze popálená místa zakrýt sterilním obvazem. V nouzi můžete použít přežehlenou bavlnu, téměř sterilní je i vnitřek složeného vyžehleného kapesníku. Nepoužívejte masti, vatu a jiné materiály, které by se mohly v ráně přichytit a jejichž odstranění by mohlo být problematické. Jen u lehčích popálenin (červená kůže či neporušené puchýře) lze použít Panthenol sprej a sterilní krytí nebo Hemagel, ale rány se při tom nedotýkejte.

Přiškvařené nechte

Nesnažte se odstranit nic, co je přiškvařené k ráně. Vyčkejte ošetření, aby se snížilo riziko infekce a rána nebyla dále poškozována. Pokud je to možné, prstýnky a hodinky sundejte ihned, později už to kvůli otoku nepůjde.

Puchýře nepropichujte

Samotný puchýř nebolí, dokud je uzavřený. Ale jakmile praskne, je zle. Otevřený puchýř si nechte ošetřit lékařem. Jinak by mohlo dojít k zanesení infekce.

Bolest je dobré znamení

Čím více rána bolí, tím lepší jsou vyhlídky na uzdravení. Bolest dokazuje, že nervy pod tkání přežily a reagují. Při hlubších popáleninách jsou nervy zničeny, a proto necítíte bolest. To pacientům často mylně připadá lepší.

Prevence

Hrnce s horkým obsahem nestavte na okraj stolu nebo tácu. To platí dvojnásob, pokud jsou v místnosti děti. Při přenášení používejte rukavice a nedovolte, aby něco odvádělo vaši pozornost. A pokud jde o zábavní pyrotechniku, používejte jen doporučené výrobky. Nikdy se nesnažte vyrábět pyrotechniku doma.

Stupně popálenin

I. stupeň – kůže je zarudlá, bez otoků, během hojení se odloupává (hojí se řádově dny).

II. stupeň – rána je krytá puchýřem, který po určité době praská a odhaluje podkoží (hojí se týdny).

III. stupeň – kůže je bílá, nebolestivá, neboť nervová zakončení jsou zničena (hojí se týdny až měsíce).

IV. stupeň – tkáň je zuhelnatělá (kůže je zcela zničena).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.