Karel Pecl: Zaměstnávám žížaly! Nevídané podnikání – jediná farma v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Karel Pecl: Zaměstnávám žížaly! Nevídané podnikání – jediná farma v Česku

Kalifornská žížala se s oblibou a rychle páří. Žížaly se do sebe zamotají pomocí opasku, který má každá na těle.
Kalifornská žížala se s oblibou a rychle páří. Žížaly se do sebe zamotají pomocí opasku, který má každá na těle. (Aha! – Martin Pekárek, ara)

PUSTĚJOV – Žížaly jsou byznys! Pokud si myslíte, že se žížala hodí maximálně jako návnada na háček rybáře, pořádně se mýlíte. Karel Pecl z Pustějova u Nového Jičína na těchto malých zvířátkách založil své unikátní podnikání. Žížalky chová ve velkém a ony mu vyrábějí speciální hnojivo.


● Za 500 tisíc Kč koupil 2 miliony kusů

A jako správný chovatel ví i to, jak jeho žížaly chutnají!

O svých žížalách mluví pan Pecl s láskou. „Jsou to pracanti, nepotřebujou smlouvu ani montérky. Když jsem začínal, koupil jsem si za půl milionu korun dva miliony žížal a nějaké nářadí. Rodina si myslela, že jsem blázen. A teď jako jediný v republice vyrábím speciální hnojivo – žížalí kompost,“ popsal Karel Pecl.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteChovat žížaly je pořádná věda. Kompost mu totiž neprodukují české žížaly, ale kalifornské! „Jsou mnohem žravější a rychleji se rozmnožují než naše žížaly. Také nejsou tak náchylné na změny teplot. Prostředí, ve kterém se pohybují, ale musím neustále vlhčit. A nesnášejí sluneční světlo, proti jeho záření se neumějí chránit,“ vysvětlil Pecl.

Jeho žížalky žijí ve velkém kompostéru. Na jednom metru čtverečním je jich ideálně zhruba 40 až 50 tisíc! Každá se pohybuje v malém teritoriu a ve vrstvě jen do 15 centimetrů hloubky. „Krmím je zhruba jednou za dva týdny. Dostávají trávu, zfermentovaný koňský a hovězí hnůj a podobně. Nejvíce ale zbožňují lógr z kafe, šlupky z brambor, meloun a banány,“ popisuje stravu svých pracantů Pecl. Žížaly vytvářejí přírodní a velmi výživný kompost, který je až 70x hodnotnější než běžný hnůj. Výrobce žížalího kompostu své pracanty i prodává. A jaká je cena žížalek? Za 1500 korun jich získáte zhruba 12 tisíc.

Kalifornská červená žížala
> Je menší: 8 až 12 cm.
> Klade kokony s více zárodky co 4 dny.
> Na 1m2 zlikviduje za rok 1 tunu odpadu.
Česká žížala bílá
> Je větší: 20 až 25 cm.
> Klade 1 kokon s jedním zárodkem za měsíc.
> Sní toho méně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.