Unikátní Jana Mašková (64): Mám srdce vpravo! A na druhé straně i játra, žlučník a slepé střevo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Unikátní Jana Mašková (64): Mám srdce vpravo! A na druhé straně i játra, žlučník a slepé střevo

Jana Mašková je ráda, že její vnuk má srdíčko vlevo.
Jana Mašková je ráda, že její vnuk má srdíčko vlevo. (Aha! – Dan Černovský, ara)

PRAHA – Říká se »mít srdce na pravém místě«. U Jany Maškové (64) z Prahy to platí doslova. Zatímco naprosté většině z nás bije srdce v levé části hrudi, paní Jana má svůj životodárný orgán přesně na opačné straně! Aby toho nebylo málo, má jinak uložena i játra, žlučník nebo slepé střevo.

Říká se »mít srdce na pravém místě«. U Jany Maškové (64) z Prahy to platí doslova. Zatímco naprosté většině z nás bije srdce v levé části hrudi, paní Jana má svůj životodárný orgán přesně na opačné straně! Aby toho nebylo málo, má jinak uložena i játra, žlučník nebo slepé střevo.

Jana Mašková se narodila s velice vzácnou vrozenou vadou – dextrokardií neboli srdcem uloženým vpravo. Jenže to bylo na sklonku války a její zvláštnost nikdo neodhalil. Není divu, takto umístěné srdce má podle odborníků jen velmi málo lidí. „Skutečně diagnostikovanou frekvenci vady odhaduji u jednoho na 100 tisíc pacientů. V České republice lze počet anatomických dextrokardií odhadnout až na 500 osob, může se ale vědět tak o stu až dvou stech pacientů,“ vysvětlil lékař Jan Bruthans z pracoviště preventivní kardiologie pražské kliniky IKEM.

Srdce položené napravo od středu hrudníku odhalil až rentgen v Janiných čtyřech letech. „Lékař si tehdy myslel, že před rentgenem špatně stojím, zlobím a otáčím se k němu zády,“ popsala Mašková.

Další překvapení přišlo o jedenáct let později, kdy dívce měli v nemocnici odstranit slepé střevo. „Z legrace mi říkali, že slepák je tak rutinní záležitost, že mi ho vyndají za čtvrt hodinky klidně ve výtahu. Tým doktorů pak ale nakonec hledal slepé střevo téměř čtyři hodiny,“ vzpomíná Mašková, která měla kvůli svým zrcadlově otočeným orgánům slepé střevo nalevo.

Život s dextrokardií prý není nijak složitý. „Život jsem prožila normálně jako ostatní lidé. Porodila jsem dvě dcery a mám vnuka. Nikdo z nich tuhle zvláštnost nezdědil,“ svěřila se Mašková.

Jedno přání ale přece jen žena se srdcem na pravé straně má. „Poslední dobou mě srdíčko zlobilo, dostala jsem kardiostimulátor. Dokud jsem na světě, moc bych si přála, aby se mi přihlásili lidé, kteří mají srdíčko tam kde já,“ dodala Mašková.

Dextrokardie
  • Kliknutím zvětšeteJde o vrozenou vzácnou polohu srdce na pravé straně.
  • Dědičnost vady je zanedbatelná.
  • Vnitřní orgány jsou při této vadě velmi často zrcadlově otočeny – např. játra vlevo, slezina vpravo.
  • Poprvé se na ni přišlo údajně ve chvíli, kdy měl být v Jižní Americe odsouzenec popraven střelou do srdce, a přežil. Lékař zjistil, že ho má na opačné straně.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.