Lepší strana krize - Zlevňují potraviny, energie, auta, nemovitosti i dovolená... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Lepší strana krize - Zlevňují potraviny, energie, auta, nemovitosti i dovolená...

Všude v obchodech je krize, potraviny ale češi kupují dál jako diví...
Všude v obchodech je krize, potraviny ale češi kupují dál jako diví... (Aha! – Mária Rušinová)

PRAHA – Můžeme na ni nadávat, můžeme ji proklínat, ale to je tak asi jediné, co můžeme s ekonomickou krizí dělat. Jenže… Ona ta krize má pro nás i svou vlídnou tvář. Právě díky ní jsme nepocítili každoroční zdražování, a mnohé věci oproti loňsku dokonce zlevnily!

Můžeme na ni nadávat, můžeme ji proklínat, ale to je tak asi jediné, co můžeme s ekonomickou krizí dělat. Jenže… Ona ta krize má pro nás i svou vlídnou tvář. Právě díky ní jsme nepocítili každoroční zdražování, a mnohé věci oproti loňsku dokonce zlevnily!

Energie

Nižší jsou všechny druhy energií a pohonných hmot. Na některých cenách se to projevilo okamžitě (benzin, nafta), u některých (elektřina) se ještě výraznějšího snížení dočkáme.

  • Elektřina – pokud máte zvolený tarif, který přímo reaguje na aktuální ceny elektřiny na trhu, ušetříte už nyní. V ostatních případech až ke konci roku a příští rok či dva.
  • Plyn – ceny klesly v řádech několika procent, razantnějšímu zlevnění zabránila slabá koruna. I tak je měsíční úspora za plyn až několik set korun.
  • Benzin a nafta – oproti minulému roku jsou ceny pohonných hmot až o 5 korun na litr levnější.
Potraviny

Zlevnění se týká téměř všech základních potravin – pečiva, mléčných výrobků, masa, ovoce. Navíc řetězce dělají více akčních nabídek a zvyšují podíl výrobků pod vlastní značkou, které jsou levnější. Češi se totiž v době krize více zaměřují na levné potraviny.

Auta

I bez zavedení šrotovného lze pořídit nový vůz oproti loňsku o desítky tisíc korun levněji, ještě nikdy tu auta tak levná nebyla. Příkladem je i nejprodávanější česká značka Škoda.

Elektronika, bílé zboží

Ceny elektroniky klesají hlavně díky nižší poptávce. Maže se cenový rozdíl mezi ostatními zeměmi. Už se tolik nevyplatí nakupovat počítače v zahraničí, protože české ceny jsou téměř totožné s těmi ve zbytku vyspělého světa. Výrazně poklesly ceny u počítačů a televizorů – až o 30 %.

Restaurace, ubytování

Nižšími cenami si své zákazníky snaží udržet řada restaurací. I v případě ubytovacích zařízení je patrný pokles cen ve srovnání s rokem minulým až o 20 %.

Oděvy, obuv

Ceny oblečení i obuvi se drží už delší dobu při zemi. Oděvní řetězce mají v plánu letos letní výprodeje odstartovat již během května.

Nemovitosti

Cena nových i starších bytů klesla, nejvíce v panelácích (až o 30 %). O něco levnější jsou nyní i hypotéky, ale je o něco těžší na ně dosáhnout.

Zájezdy

Díky levné ropě letecké společnosti snižují nebo ruší palivové příplatky, což by se mělo projevit v nižších cenách zájezdů. Oproti loňsku je ovšem nevýhodou slabší koruna. Mnohé cestovní kanceláře ale prodlužují své akční nabídky, takže často můžete ušetřit 10 až 30 % z ceny zájezdů, rozhodně by neměly zájezdy zdražovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.