Šokující foto z roku 1988 - Agent KGB Vladimir Putin šmíroval Reagana v Moskvě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Šokující foto z roku 1988 - Agent KGB Vladimir Putin šmíroval Reagana v Moskvě?

Vladimir Putin dnes.
Vladimir Putin dnes. (: ara)

PRAHA – Světem koluje šokující fotografie z Moskvy z roku 1988, na které je americký prezident Ronald Reagan při setkání se sovětskými »turisty«.

Jedním z nich (na snímku s fotoaparátem) má být i současný ruský premiér Vladimir Putin, tehdejší agent KGB. Rusové se brání, jde prý o útok Američanů....

Je léto 1988, blíží se konec studené války. Do Moskvy přijíždí prezident USA Ronald Reagan a setkává se se sovětským protějškem Michailem Gorbačovem. Během návštěvy si vyrazí i na procházku po Rudém náměstí, kde se potkává i s »prostými« Rusy a turisty. Ptají se ho, jak je to s lidskými právy v USA. A jedním z tázajících má být i současný ruský premiér Vladimir Putin, tehdy agent KGB! Má to dokazovat fotografie, na které je muž s foťákem na krku opravdu Putinovi podobný.

Fotku pořídil Pete Souza, dříve oficiální Reaganův fotograf a dnes šéf fotografů prezidenta Obamy. „Dával jsem fotky do knihy o Reaganovi. Najednou si říkám: Ten chlápek vypadá úplně jak Putin!“ říká Souza. A vzpomíná na dobu pořízení fotografie. Lidé na Rudém náměstí prý všichni vypadali jako turisté, ale... „Člověk z naší tajné služby mi řekl, že všichni jsou členy rodin agentů KGB,“ tvrdí fotograf.

Jestli je na fotce opravdu Putin, o tom se vedou spory. V té době byl jako agent KGB nasazen v Drážďanech, v době Reaganovy návštěvy Moskvy měl ale prý dovolenou. Ruští experti se přiklánějí spíše k názoru, že na fotografii ruský premiér není. Prý v té době byl o něco silnější – při pobytu v Drážďanech hodně pil, dvakrát týdně prý chodil na čtyři a víc piv. Rusové teď také tvrdí, že za zveřejněním fotografie stojí snaha Obamova týmu zdiskreditovat Putina. Ten sám se ke snímku zatím nevyjádřil, stejně tak ani jeho mluvčí.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.