KAUZA TŘEBÍČSKÉ PORODNICE: Za výměnu holčiček mohou dvě sestry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

KAUZA TŘEBÍČSKÉ PORODNICE: Za výměnu holčiček mohou dvě sestry!

Za záměnu holčiček byli včera potrestáni primář Jan Kozák a vrchní sestra dětského oddělení Jitka Pospíšilová.
Za záměnu holčiček byli včera potrestáni primář Jan Kozák a vrchní sestra dětského oddělení Jitka Pospíšilová. (ČTK, Václav Nekvapil)

TŘEBÍČ – Nemocnice v Třebíči už ví, kdo zavinil záměnu novorozenců Veroniky a Nikolky na zdejším dětském oddělení. Dvě zdravotní sestry dostaly výpovědi, potrestán byl i primář a vrchní sestra dětského oddělení. Trest neminul celkem sedm lidí.

Nemocnice v Třebíči už ví, kdo zavinil záměnu novorozenců Veroniky a Nikolky na zdejším dětském oddělení. Dvě zdravotní sestry dostaly výpovědi, potrestán byl i primář a vrchní sestra dětského oddělení. Trest neminul celkem sedm lidí.

Hlavními viníky jsou podle vedení nemocnice zdravotní sestry. „Sestry neumí doložit některé kroky, které 9. prosince učinily. U jedné z nich však došlo k pozměňování dokumentace, u další ke změně údajů ve zdravotní dokumentaci. Nebyl to zřejmě úmysl, sestry nepovažovaly za nutné učinit některé náležitosti, které jim ukládá zákon,“ prohlásil na včerejší tiskové konferenci nemocnice její ředitel Petr Mayer.

Podle dostupných informací se vše prý odehrálo tak, že po porodu byly holčičky matkám odebrány, zváženy, označeny a přemístěny na oddělení novorozenců. Tady však jedna ze sester pochybila a nepodívala se na označení miminek, když je z oddělení převážela k maminkám, a jednoduše je prohodila. „Přišlo se na to následující den večer, kdy nesouhlasily váhy dětí, poté se manipulovalo s dokumentací,“ uvedl Mayer. Druhý den totiž byla miminka znovu zvážena a změřena a hodnoty hmotnosti, které nesouhlasily, další zdravotní sestra v knize přepsala.

„Jestli byla děvčátka řádně označena, tak je to pro nás plně dostačující. Ale na druhou stranu tam existovaly fotografie, kde dítě na nožičce nic nemělo,“ reagoval mluvčí obou postižených rodin Milan Smejkal. I nadále tak existuje podezření, že děti nebyly řádně označeny. Nemocnice prověřila všechny postupy na porodnickém i novorozeneckém oddělení a už tento týden rozšířila identifikaci novorozenců o další prvek – fotku novorozence ihned po porodu. Fotografie se stane součástí zdravotnické dokumentace.

Přestože nemocnice vyšetřování ukončila, policie stále pokračuje. „Musíme pracovat podle trestního řádu, nemůžeme se ohlížet na závěry nemocnice,“ řekla třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická. Policisté podle ní budou pokračovat i během víkendu. Od pondělí začnou výslechy, vyšetřování záměny bude trvat ještě několik dnů.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.