Přísně utajený pohřeb Ladislava Adamce (†80), posledního komunistického premiéra: Rudé růže a slzy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Přísně utajený pohřeb Ladislava Adamce (†80), posledního komunistického premiéra: Rudé růže a slzy...

Ladislav Adamec
Ladislav Adamec (Aha!: Martin Pekárek)

PRAHA – Slzy, rudé karafiáty a růže, nostalgické vzpomínání na minulost. Tak včera dopoledne probíhalo rozloučení s posledním komunistickým předsedou vlády Ladislavem Adamcem (†80), který v sobotu zemřel na rakovinu.

Slzy, rudé karafiáty a růže, nostalgické vzpomínání na minulost. Tak včera dopoledne probíhalo rozloučení s posledním komunistickým předsedou vlády Ladislavem Adamcem (†80), který v sobotu zemřel na rakovinu. Přísně utajený obřad proběhl v úzkém okruhu rodiny a nejbližších přátel. Pohřbu se zúčastnil i bývalý vysoký komunistický funkcionář Karel Hoffmann a nynější předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. A deník Aha! byl u toho!

Necelou hodinu před začátkem pohřbu přijel k motolskému krematoriu Adamcův syn Ladislav (49) s maminkou Zdeňkou a jezevčíkem. Rodina si nepřála, aby byl pohřeb veřejný, a tak se ze známých tváří objevili jen šéf komunistů Filip a bývalý komunistický funkcionář Hoffmann.

Na úvod smutečního obřadu zazněla Smetanova Má vlast a už při úvodních tónech se všem v síni začaly po tvářích kutálet slzy. Smuteční řeč pronesl syn Ladislav, který ji kvůli dojetí musel několikrát přerušit. „Otec sám říkal, že ať už udělal či neudělal cokoliv, jeho pohřbu se zúčastní jen lidé, kteří ho znali jako normálního, obyčejného člověka, který má své klady a zápory,“ říkal se slzami v očích Ladislav. Pak zazněla nebožtíkova oblíbená píseň Moravo, Moravo. Tělo zesnulého v rakvi mohla vidět jen rodina, ani prominentním hostům nebylo umožněno jej naposledy spatřit.

Poslední dny života trávil těžce nemocný Adamec v ústraní. Podle přátel se nikdy nevyrovnal s koncem socialismu. Nástup kapitalismu naopak využil jeho mladší syn Ladislav, který dnes patří mezi nejbohatší Čechy – jeho jmění je v řádech miliard korun. Zbohatl na kuponové privatizaci. Když zkrachovala banka Bohemia, ve které byl členem dozorčí rady, koupil od likvidátora za 42 milionů Kč dva kuponové fondy. Ty přitom měly na účtech 290 milionů korun. Také působil ve zbrojařské firmě Omnipol a vedle řady jiných firem vlastní i známou sportovní značku Sporten.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.