Emanuel vaří česká jídla! 5. DÍL - Ridiho vepřová pečeně
Podzim a zima jsou obdobími, kdy u nás probíhá hodně zabijaček. A tak má pro vás Emanuel Ridi (37) recept na pečené vepřové na bylinkách. Jako přílohu doporučuje brambory. Součástí receptu je mimochodem i dvojka bílého vína. Tak dobrou chuť.
..
Potřebujete:
-
1,2 kg vepřové pečeně od krkovice s kůží
-
1 paličku česneku
-
600 g menších brambor
-
2 cibule
-
tymián
-
mátu
-
šalvěj
-
2 dl bílého vína
-
olej
-
sůl
-
pepř
Vepřové necháme vcelku a kůži na vrchu nařízneme tak, aby vzniklo asi 10 řezů, poté maso svážeme provázkem a vložíme do pekáče. Bylinky smícháme v hmoždíři se dvěma stroužky česneku, solí, špetkou pepře a olivovým olejem a směsí potřeme kůži.
Kolem masa rozložíme čtvrtky cibule, nevyloupané stroužky česneku, zakápneme olejem, bílým vínem a osolíme. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi hodinu. Po hodině přidáme k masu vcelku oloupané menší brambory, alobal odstraníme a pečeme ještě 30 – 40 minut na 230 stupňů.