Ke změklému máslu přisypte cukr, tři minuty plnou rychlostí šlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilkový cukr, minutu pokračujte. Zašlehejte první vejce; jakmile se spojí s pěnou, zopakujte to i s druhým.
|
Aha! – Karel Kopáč
Připojte tvaroh, rum, citronovou šťávu i kůru a krátce zašlehejte do hladkého krému. Zapněte troubu na 170 stupňů. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a společně prosejte na krém.
|
Aha! – Karel Kopáč
Vařečkou vpracujte mandle i připravenou mouku. Těsto dohotovte na válu rukama, až bude jemné a hebké. Pak rovnoměrně vpracujte rozinky a kandované ovoce.
|
Aha! – Karel Kopáč
Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin; zploštěte ji na výšku asi 4 cm. Plech vyložte pečicím papírem a mazanec na něj přeneste. Uprostřed naznačte nožem kříž, vložte do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova asi padesát minut.
|
Aha! – Karel Kopáč
Po půlhodině pečení povytáhněte mazanec z trouby a mašlovačkou ho potřete mlékem kvůli lesklé kůrce. Nevyndávejte plech z trouby úplně, riskujete sražení těsta kvůli teplotnímu šoku! Mazanec vraťte do trouby, dopečte a hotový pocukrujte.
|
Aha! – Karel Kopáč