Po letech vyplula na povrch zajímavá perlička ze života oblíbeného zpěváka a baviče, zesnulého Karla Černocha. A kupodivu v souvislosti s výročím pražského obchodního domu Máj, od jehož otevření uplynulo letos 40 let. To budete koukat, jak v tom vlastně zpěvák figuroval.Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.
no dobře,dokonce jezdily autobusy pro dělníky a zemědělce zadarmo,ale na úkor nás všech..nesrovnávej ceny,mluv taky jaké jsi měl mzdy,proč o tom nemluvíš kolik jsis vydělala a kolik jsi vydala,a aby umlčeli lidi tak jim dávaly novomanželské půjčky,za který si měli koupit nábytek,který nebyl a když byl tak byl na jedno brdo...chtělas auto..jo na poukaz a kdo byl politicky akční komunista tak dostal auto přednostně ...kolik sis vydělal jako dělník povídej..a nechtěj to popřít tak to bylo
pro ararat
Za komunistů jsem si v osmdesátých letech jako dělník koupil auto Š120 (já 2500, manželka 1800 a přídavky na tři děti 660 Kčs..vše v čisté mzdě).Sice jsem na něho 4 roky šetřil, ale peníze, které jsem šetřil jsem NEMUSEL použít na doktora,recepty, popelnici, vodu, elekřinu ...voda 180 Kčs paušál na celý rok, elektřina 0,30 Kčs za 1 kWh, odpad zdarma, protože na vesnici se zavážely veškeré díry a pak se tam navezla ornice z míst kde se něco stavělo).A za celé 4 roky šetření se NEZVEDLY ceny ptravina komodit potřebných k dennímu životu.
V dnešní době za 4 roky na Fabii NEUŠETŘÍM (já 10000, manželka 8500, opět vše v čistém) a nehledě na to, že peníze, které bych ušetřil MUSÍM POUŽÍT u doktora nebo při nezaměstnanosti ( nyní jsem 24 měsíců nezaměstnaný a NIKDE mně nechtějí vzít, že jsem starý).A ukaž mně v této době KDY SE ZA 4 ROKY NEZVEDLY CENY ZÁKLADNÍCH ŽIVOTNÍCH POTŘEB, čili potravin, elektřiny, vody, odpadu atd.)
A VÝPLATY SE ZA 4 ROKY nikdy NEZVEDLY.
mno píšeš co byol pro tebe za komančů zadarmo jo?,prosím tě kolik tě tahle škodovka stála?
nevím jak jsi ročník,ale měl by sis pamatovat,že byly auta na poukázky a aut nebylo,pro prominenty byly nebo když jsi neměl známosti./jako u většiny/
Nepamatuji se,že by se neplatily popelnice a pokud jsi zavážel odpad pod ornici,tak taky to tady vypadalo,voda v řekách byly jako kanalizace,kde byly raci či štiky,velmi málo vše bylo zahnojené odpadkami,že se voda neplatila a elektřina,to si děláš srandu a kdo ti ji tedy platil?stát hahahaha a neříkej mi že se nezvedaly ceny potravin to také není pravda,jenže potravin nebylo moc,nebyl hlavně výběr,všechno na jedno brdo,co by se dalo považovat celkem za kvalitní potravinu byl jogurt/třeba/a tvůj plat jak píšeš se mi nezdá,co jste pracovali,průměrný plat pro ženu byl tak max. 1300 kč/třeba jako prodavačky atd.víš kolik se platilo za bydlení a muž když už měl 2500 musel pracovat hutích a velkých st.firmách..píšeš že jsi bydlel na vesnici a ty jsi měl výplatu 2500 co jsi tam dělal paláše? jako dělník 2500 asi velmi těžko/napiš konkretně profesi...to že jsi nezaměstnaný je mi samozřejmě lidsky líto,a věřím že jsi odmítán proto,že jsi v úvozovkách starý,já měla taky takový problém a to mě bylo kolem 35ti,a musela jsem se vzchopit v té době říci si,že to nemohu dopustit,abych byla na státu závislá a to naše generace odnesla nejvíce...ano nezvedly se to musím přiznat a věřím,že to někteří nemají lehké,ale za komančů byla prac.povinnost a to je právě to,že se říká,že za komančů byli soc.jistoty,ale taky ten život stál tedy za to,má živ.úroveň neklesla,a to mi manžel umřel velmi brzy a musela jsem se o sebe postarat..nenechala jsem to dojít někam kam bych dnes ve svém věku byla sestřelena pro starobu,i když já se stará necítím být,jsem aktivní a akční tak abych nemusela řešit soc.otázky....neříkám,že bylo úplně všechno špatné,třeba se mi líbilo,že byly dětské přídavky,dneska je děti nemají skoro vůbec,dětm to vzal
pro ararat
Takže trochu popořadě.Jsem ročník 1953, takže už toho hodně pamatuju.Škodovka v r.1986, kdy jsem ji kupoval stála 60000Kčs.
Ano, auta byla na poukazy, ale to bylo v padesátých letech.Můj otec kupoval v r.1967 Š1000 MB, stála tenkrát 45000 a NEBYLA NA POUKAZ, ale na pořadník a čekalo se na ni také 4 roky.Já jsem také čekal, necelé dva roky, ale dříve jsem ho nechtěl, protože jsem měl rozpočítáno kolik který měsíc ušetřím a aby mně to dalo na 4 roky.V DNEŠNÍ DOBĚ NENÍ MOŽNÉ TAKOVÉTO ROZPOČÍTÁVÁNÍ, PROTOŽE AŤ UŽ NEMOC NEBO NEZAMĚSTNANOST NABOURÁ RODINNÝ ROZPOČET.
Pracoval jsem jako dělník u mašiny v závodě TRANSPORTA Úpice (výroba veškerých vah...krámské váhy na všech pultech potravin), týdenka do města 2!!!!!! Kčs.Manželka obrubovala kapesníky pro MILETU Vrchlabí a ti ji práci vozili až domů, ČILI NEMUSELA DÁT ZA CESTU DO PRÁCE ANI KORUNU.
A protože tento režim veškeré fabriky zlikvidoval, tak jsem musel dojíždět 30 km do práce a jen za benzín do práce jsem dal 3000, manželka zase dojíždí autobusem 15 km a za autobus dá 1400 každý měsíc.
A protože jsme si v obci MUSELI vykopat sami vodovod v akci zet (každá rodina musela vykopat 100 metrů výkopu + přípojku ke svému baráku, tak voda byla PAUŠÁL na rok pro 5ti člennou rodinu 180 Kčs.Dnes po privatizaci ji platíme 52 Kč a to ještě bez stočného.
A tenhleten režim UKRADL lidem peníze za to co vybudovali v akcích ZET.Když beru jen naši obec tak vodovod, k hospodě se přistavovala tělocvična (cvičil tam Sokol + taneční zábavy 4x do roka, u školky se budoval altán a hřiště pro děti (školka už není a vše je rozkradeno) a prodejna JEDNOTY, která byla ihned zprivatizována, zlikvidována a dnes padá lidem na hlavu, protože se ní kdo je majiel.Takže sice to majitelé koupili ALE LIDEM NIKDO ZA JEJICH PRÁCI NEZAPLATIL, protože jsme to budovali pro sebe a nyní jsme o to všechno přišli.
A tak bych mohl až do rána rozepisovat o co jsme všechno jen v naší vesnici přišli po téhle revoluci (škola a školka tu není a byla, a
já tady nebudu prozrazovat svůj ročník z jistých důvodů,ale pamatuji si toho také docela dost
pokud jste si vydělávali za komančů tolik kolik píšeš tak jste na tom byli docela dost dobře,ale v průměru si lidé vydělávali daleko méně,a to museli platit nájemné,které na tu danou dobu nebyli zrovna levné...ty ceny které byli v dané době odpovídali i cenám,a bylo tedy draho...je pravdou že si lidé tolik nezáviděli a naopak si přáli a navíc si i vzájemně pomáhaly,ale nebylo to tak ideální jak se to vykresluje,bylo to těžká doba,jako mladí jsme mohli mít novomanželské půjčky,ale co jsi za to koupil,když nebylo zboží,nebyly koberce,nábytek a když nějaký byl tak to šlo pod rukama paplášů a obyčejným lidem se neušlo,vše se vyrábělo takřka na koleně,jeden druhému musel dělat určité služby potají aby ho někdo neudal a neměl z toho polízanice,náhradní díly na škodovky nebyl takřka vůbec,šel si do železářství a co tam bylo,nekoupil si žádné vybavení na zahrádky,prostě život byl docela nudný v určitém směru a žilo se ze strachem zda jsi promuvil něco k politice tak jsi dostal na tvrdo trest,to není tak,že si dneska vypustí z úst kde co a nic se mu nestane...myslím že každý máme nějaká ty stigmata,já bych tu dobu vrátit nechtěla,jsem ráda že máme svobodu,ale ani ta svoboda není zadarmo,v každém systému je nějaký vývoj a mládež se pachtí jenom za prachama a city lidí jdou tak nějak mimo a zapomínají že dnešní výdobytky společnosti musel někdo odedřít a že není nic zadarmo....komu se tady nelíbí nechť se sbalí a může si vybrat kde by chtěl bydlet,klidně mohou jít bydlet tam kde se mu normalizace hodí a líbí a v tom je ta volba každého jedince,podle ročníku jsi asi důchodce nebo před důchodem a máš plné právo porovnávat...něco bylo špatně ale také ne všechno samozřejmě,ale také každému vyhovuje něco jiného...přeji ti vše dobré,aby byl zdráv..děkuji za příkladnou diskuzi
co by bylo za komančů,netuším ale žili jsme tady jak po válce,v bytech zima a to už nemluvím jak jsis chtěla něco pořídit do bytu něco pěkného,vše se vytvářelo na koleně...co tu meleš do toho rusko proboha,myslíš si že tam mají mobily všichni jako u nás,to si opravdu myslíš jo..no tak se tam běž podívat,jak tam žijí na vesnici...
neber do úst slovo demokracie,když nevíš co to slovo znamená,ty nemáš kde bydlet?,ty máš hlad?,nemáš na vložky?,nemáš střechu nad hlavou,..co ti chybí?ooo jezdíš si do Thajska a ty si stěžuješ na chudobu?..ty raději mlč máš svůj internet a svoje AHA ke si můžeš psát co chceš...smrade,utři si tu hubu nevymáchanou,nic o té době nevíš tak ji nemáš právo kritizovat,TY nemáš co srovnat..tupaňo
tak se tě zeptám když jsi se vdala kde jsi bydlela,s rodiči nebo na garsonce a to už nemluvím za jakých podmínek..buď ti dal dal stát nebo velký podnik byt a to jsi se musela upsat na několik let tam pracovat a to nemluvím co musely dělat havíři