Helena Vondráčková, rozená Zettlová: Na prvního otce se dobře pamatuji! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Helena Vondráčková, rozená Zettlová: Na prvního otce se dobře pamatuji!

Vondráčková se na prvního manžela své maminky dodnes pamatuje.
Vondráčková se na prvního manžela své maminky dodnes pamatuje. (Aha! – Marek Pátek, ara)

Helena Vondráčková (65) poprvé promluvila o muži, který byl první dva roky života jejím legitimním otcem. Jde o jistého Zdeňka Zettla – lékárníka, kterému prostí lidé říkali jednoduše mastičkář. Zettl si vzal Heleninu maminku Blaženku a nějakou dobu žil v marné naději, že blonďatá holčička je jeho dcerou, i když u ní marně hledal své geny. Netušil, že se jeho choť Blaženka už nějakou dobu tajně schází s Jiřím Vondráčkem (†90).

Manželství Zettlových se nakonec zhroutilo, Blaženka si vzala Vondráčka a ten Helenku v jejích dvou letech adoptoval (deník Aha! včera informoval). Zhrzený Zettl se stáhl do ústraní. Pamatuje se na něj vůbec Helena?

„Samozřejmě že ano, vždyť jsme celý život žili nedaleko od něj. Nikdy jsme si ale tváří v tvář o celé věci nepromluvili. Já ho vždy pozdravila a usmála se na něj, byl to zdvořilý pán atletické postavy,“ řekla Aha! Vondráčková, která se tak vrátila do doby, kdy s maminkou a tatínkem Vondráčkem, sestrou Zdenou a později i bratrem Jiřím žili ve Slatiňanech nedaleko Havlíčkova Brodu.

Po stopách pana Zettla

Lékárník Zettl se podle dostupných informací narodil v roce 1908, magisterský titul získal v roce 1932. V dalších dvou letech získával povinnou praxi v pražské lékárně, pak se odstěhoval do Havlíčkova Brodu. Zde vydával léky a míchal masti v lékárně U mostu – v krásném domě u řeky Sázavy. Pracoval tu dva roky, pak si ve Slatiňanech otevřel vlastní lékárnu.

Ta se na konci války stala centrem společenského dění. Scházela se tu slatiňanská smetánka, a dokonce i Zettlův známý, Vondráček. Lékárník však v domku »nemastičkoval« dlouho, na přelomu let 1948 a1949 začal balit kufry a musel opustit pronajatý dům.

Podle údajů v nové knize s názvem Helena Vondráčková – Každá trampota má svou mez, se ale nestěhoval daleko. Kousek od domu Heleny si totiž na Hlavní třídě pronajal další lékárnu, ale ani tu neměl příliš dlouho. My jsme se vydali prozkoumat, jak to tedy vlastně bylo.

Rodný dům Heleny

Ve Slatiňanech jsme našli zarostlý dům, kde Vondráčková vyrůstala. „Budovu po smrti Jirky Vondráčka nikdo nenavštěvuje, moc se neudržuje,“ řekl nám jeden ze sousedů v Slatiňanech.

A kousek dál stále stojí lékárna, která dodnes funguje. Už dávno ale nepatří rodu Zettlů, původní majitel Zdeněk Zettl je totiž dávno po smrti. „Kdysi dávno mu ta lékárna opravdu patřila,“ potvrdila nám informaci jedna z lékárnic.

Pamětníci se však nedokážou domluvit na tom, zda lékárník opustil rodinu ještě před narozením Heleny či až dva roky poté, jak stojí v knize. „Nevím, jestli on už náhodou nechtěl odejít od rodiny před narozením Helenky, aby nezabíral místo Vondráčkovi. Nechtěl škodit. Věděl, že to nebude nikdy fungovat. Sám se pak zase znova oženil,“ řekl nám jeden z místních obyvatel.



Přečtěte si
gugga
25. 5. 2015 • 22:42

omg, nedaleko Havlickova Brodu? H.Brod je 55 km daleko, a ze je kousek vedle mesto Chrudim a o kousek dal Pardubice, to ignorujete. Co se takhle pidovat do mapy pred dopsanim clanku?

bohatypodniiikatel
1. 7. 2012 • 17:03

Psychloga by jsi měl navštívit ty, blboune. A do diskuzí taky psát nemusíš, protože o ty tvoje žvásty nemá nikdo zájem a zbytečně tady smrdíš.

bohatypodniiikatel
1. 7. 2012 • 17:01

Ale já si nevážím tebe, ty vemeno. Běž se lepit někde jinde. O tebe já nestojím buzzzerante.

jade
1. 7. 2012 • 16:01

Bohatý podnikateli tebe si celkem vážím, ale Helena je snad sice dítě zplozené v manželství, ale i tak nemanželské. Paní Zettlová Vondráčková měla asi s morálkou málo společného. To se týká matky Heleny.

bohatypodniiikatel
1. 7. 2012 • 13:10

Krasavice obecná zase promluvila ty jsi ještě neměla ani tu první, ty sousto pro pedofilní bezďáky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.