Vláda odvolala Veseckou, nahradí ji Zeman | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vláda odvolala Veseckou, nahradí ji Zeman

Renata Vesecká
Renata Vesecká (Petr Novotný)

Vláda dnes k 31. prosinci odvolala nejvyšší státní zástupkyně Renatu Veseckou. Na návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ji od nového roku nahradí dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust Pavel Zeman, řekl novinářům premiér Petr Nečas. Pozici Vesecké zpochybnily soudní pře a spekulace o jejím spojení s členy takzvané justiční mafie.

Vládní Věci veřejné původně požadovaly, aby Vesecká funkci opustila už před senátními a komunálními volbami. Rychlé rozhodnutí o Vesecké si přála i TOP 09. Pospíšil ale chtěl mít před jejím odvoláním jasno v tom, kdo ji nahradí a kdy se bude moci funkce ujmout. Zeman dal najevo zájem ji vystřídat, své angažmá v instituci EU ale ukončí až na přelomu roku.

Předchozí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila Veseckou na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.

(ČTK)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.