David Bowie (†69) ve své »předpovědi« nelhal? Na Marsu jsou PAVOUCI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

David Bowie (†69) ve své »předpovědi« nelhal? Na Marsu jsou PAVOUCI!

David Bowie jako jeho alter ego, Ziggy Stardust.
David Bowie jako jeho alter ego, Ziggy Stardust. (Foto Profimedia.cz, ESA)

Extravagantní muzikant David Bowie se v 70. letech pasoval nevědomky do role věštce, když předpověděl existenci »pavouků z Marsu«. Jeho proroctví nyní dostalo hmatatelnou podobu, v podobě výsledků pozorování kosmické sondy Evropské kosmické agentury, které zachytily na Rudé planetě záhadné pavoukovité tvary!

Výstřední hudební génius, měl patrně na začátku sedmdesátek »pavouků z Marsu« plnou hlavu. Nejen, že tak pokřtil svou doprovodnou skupinu (The Spiders from Mars), ale dostali se i do názvů jak jeho průlomového konceptuálního alba Ziggy Stardust, tak i stejnojmenného koncertního filmu. Tehdy ale rocková legenda jistě netušila, že se jedná o skutečný fenomén na naší sousední Rudé planetě! Černé skvrny v dunách kolem jižního pólu Marsu se nepodobají ničemu, co lze najít na Zemi a byly poprvé pozorovány již před více než 20 lety. Až současné sondy Mars Express a Trace Gas Orbiter ukazují tyto zvláštní útvary, pro svůj charakteristický pavoučí tvar známé právě jako »pavouci z Marsu«, v neuvěřitelných detailech.

Shluky těchto stop působení plynu na ledovém krunýři rudé planety připomínají děsivou invazi obávaných osminohých příšer! Vše začíná v jarním období, kdy sluneční světlo zahřívá plyny oxidu uhličitého, který se následně snaží uniknout skrz ledovou krustu ležící na povrchu planety. Vyvěrající proudy plynu s tmavým prachem prorážejí vrstvy ledu silné až jeden metr, a dopadají zpět na povrch. Vznikají tak charakteristické tmavé skvrny o průměru 45 až 900 metrů zvané »araneiforms«, které lze pozorovat na snímcích z kosmických sond. K tomuto procesu na Marsu dochází, protože jeho atmosféru tvoří z 95 % právě CO2. Jinými slovy je lze označit za fyzický důkaz sublimace zmrzlého oxidu uhličitého, který přechází z pevného přímo do plynného stavu. Nikde na Zemi araneiformy nalézt nelze.

Vzpomínka na Davida Bowieho (†69): Umělec vytvořil jeho legendární blesk na obličeji

Video se připravuje ...

Víte, že...

...výraz »araneiforms« znamená v latině doslova »pavučinovitý« anebo »ve tvaru pavouka«?

Inspirovalo ho UFO

Protože »araneiforms« nebyly před 50 lety známé, sluší se dodat, že se Bowie pro název své kapely ve skutečnosti inspiroval jinde, a to pozorováním UFO v říjnu 1954. Diváci na italském stadionu se domnívali, že vidí marťanskou vesmírnou loď, která odhazuje tenká vlákna materiálu, mělo jít jak jinak o pavučiny migrujících pavouků.

David Bowie zpívá píseň Ziggy Stardust na koncertě v Dallasu roku 1978

Video se připravuje ...



Přečtěte si
bella.
28. 4. 2024 • 13:07

Článek OK, ale ta reklama přeslazené Bagárové s obézní dcerunkou je k nevydržení.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.